Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2012

Προετοιμασίες των τεχνικών κλιμακίων του Eurogroup για τη συνεδρίαση της Δευτέρας

Η ομάδα εργασίας του Eurogroup συνεδριάζει την Κυριακή για τις τεχνικές προετοιμασίες της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα για την έγκριση του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα.


Σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της συνεδρίασης, παραμένουν ωστόσο ανοικτά τα ζητήματα της αυξημένης εποπτείας του ελληνικού προγράμματος αλλά και το αίτημα για δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την στιγμή που κερδίζουν έδαφος η αμφιβολίες για το εάν είναι εφικτός ο στόχος για 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Τις προηγούμενες ημέρες πάντως, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες -όπως η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά την επικοινωνία τους με τον Λουκά Παπαδήμο- εμφανίζονται αισιόδοξες για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Ενδεικτικά, την πεποίθησή της πως τη Δευτέρα θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του δανείου προς την Ελλάδα εξέφρασε σε συνέντευξή της και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ.

Στις φωνές αυτές προστέθηκε την Κυριακή και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, η οποία, ερωτηθείσα σε τηλεοπτική της συνέντευξη εάν θα επιτευχθεί τη Δευτέρα συμφωνία, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα γίνει ακριβώς έτσι».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλειοψηφία για μια διαφορετική επιλογή γιατί μια διαφορετική επιλογή είναι υπερβολικά δύσκολη και κοστίζει πολλά, πάρα πολλά χρήματα» είπε η Φέκτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου