Κυριακή, Ιουλίου 07, 2013

ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ...

Μια σημαντική εξέλιξη για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας ανακοινώθηκε στο 23ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Νευρολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Βαρκελώνη...

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ουσία φιγκολιμόδη μειώνει τα ποσοστά υποτροπής της ασθένειας και μπλοκάρει την εξέλιξη των βλαβών και της αναπηρίας. Συγκεκριμένα, η ουσία προλαμβάνει τα λεμφοκύτταρα που προκαλούν τη βλάβη εμποδίζοντάς τα να βγουν από τους λεμφοειδείς ιστούς, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι βλάβες που προκαλούνται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μπλοκάροντας την είσοδό τους σ' αυτό.
Η φιγκολιμόδη είναι η πρώτη από του στόματος θεραπεία που έχει λάβει έγκριση για την αντιμετώπιση των μορφών της ασθένειας που υποτροπιάζουν. Όπως περιγράφουν οι επιστήμονες, η δράση της επικεντρώνεται στο ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τις βλάβες που προκαλεί η φλεγμονή, αλλά επηρεάζει και το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενισχύοντας την νευροπροστασία και την αποκατάσταση.
Επίσης, έχει την ικανότητα να διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, γι' αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αποτρέπει τη νευροεκφυλιστική διεργασία τόσο στον εγκέφαλο, όσο και στον νωτιαίο μυελό.
Παράλληλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν έπειτα από κλινική μελέτη ότι τα ποσοστά υποτροπής είναι σαφώς μικρότερα στους ασθενείς που λαμβάνουν την ουσία φιγκολιμόδη σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν θεραπεία με ιντερφερόνη.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα στους ασθενείς που αντικατέστησαν την ιντερφερόνη με φιγκολιμόδη, γεγονός που επιβεβαιώνει την ωφελιμότητα της τελευταίας στους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου