Κυριακή, Δεκεμβρίου 08, 2013

Ο χειμώνας τρομάζει στην κυβέρνηση...

...μετά το θάνατο της 13χρονης Σάρας...
Τα ανθρώπινα δράματα που αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες για σπίτια χωρίς ρεύμα και ανθρώπους που...

προσπαθούν να δουν και να ζεσταθούν με κεριά και μαγκάλια ήρθαν με βίαιο τρόπο στο προσκήνιο μετά το θάνατο της 13χρονης Σάρας στη Θεσσαλονίκη. Η ΝΔ θα ήθελε σήμερα να τσακώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για θέματα τάξης και ασφάλειας με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την αποκατάσταση της βίλας Αμαλία. Αλλά κανένας πολιτικός καβγάς δεν μπορεί να στηθεί καλά όταν κάθε μέρα γίνεται γνωστή μια ακόμη ιστορία φτώχειας και εξαθλίωσης. Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη και δεν μπορεί πια να αγνοηθεί από υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους και άλλους επαγγελματίες της εξουσίας.



Η οδηγία που έχει δοθεί είναι γίνει μια απογραφή από τους δήμους σε ολόκληρη την επικράτεια όλων όσων βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να μην κόβεται το ρεύμα. Αλλά ούτε αυτό είναι εύκολο γιατί υπάρχουν οικογένειες ή πρόσωπα που βυθίζονται στη σιωπή και κόβουν την επαφή με το κοινωνικό περιβάλλον βουλιάζοντας στην ανέχεια και στο αδιέξοδό τους. Από την άλλη, δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο πολιτικός αντίκτυπος της φτώχειας, αφού η φετινή εικόνα είναι διαφορετική από την περσινή και κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα φέρει ο χειμώνας. Οι γκουρού του πολιτικού μάρκετινγκ δεν είχαν επεξεργαστεί σενάριο εργασίας για την επικοινωνιακή διαχείριση μιας τέτοιου είδους κρίσης και το σύστημα βρέθηκε ανέτοιμο. Ακόμη και οι ομιλίες των βουλευτών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχαν γραφτεί στη μεγάλη πλειοψηφία τους ερήμην του εφιαλτικού σκηνικού που δημιουργούν σπίτια χωρίς ρεύμα που παίρνουν φωτιά.

Με κάποιον τρόπο αποτυπώνεται η αμηχανία των βουλευτών της συμπολίτευσης στον εκνευρισμό που εκτονώνουν κάνοντας επιθέσεις στον υπουργό Οικονομικών. Ο Γ. Στουρνάρας δεν είναι στη Βουλή για να ακούσει, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι υπουργοί, θα μιλήσει το Σάββατο και άλλη συνέχεια δεν θα δώσει γιατί γνωρίζει ότι είναι ο αγαπημένος σάκος του μποξ. Αλλωστε, ήδη κυκλοφορούν σενάρια για ανασχηματισμό μετά τις γιορτές προκειμένου ακριβώς να αντικατασταθεί ο υπουργός Οικονομικών για να ικανοποιηθεί (;) το λαϊκό αίσθημα.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα γίνει η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό 2014 και δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση. Επεται ο νόμος για το φόρο ακινήτων που μπορεί να κατατεθεί μαζί με τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει μονομερώς και τη συνέχιση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% παρόλο που δεν απέδωσε σε σχέση με την πτώση των τιμών. Για το φόρο ακινήτων υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού η Τρόικα βρίσκει τρύπα περίπου 600 εκ. ευρώ και η ελληνική πλευρά δεν έχει βρει ισοδύναμο. Για τους πλειστηριασμούς δεν έχει ακόμη βρεθεί άκρη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος (ο οποίος έλειψε χθες βράδυ από το δείπνο Βενιζέλου στην Κ.Ο) χαιρέτισε την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, η διάθεση των εταίρων είναι να δοθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η δόση του 1 δισ ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι και να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα μόλις οριστικοποιηθεί ο αριθμός των απολύσεων σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ,

Ετσι κι αλλιώς η στρατηγική της κυβέρνησης φτάνει μέχρι τα Χριστούγεννα. Στη διάρκεια των γιορτών θα καταλήξουν, όπως όλα δείχνουν, οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος για τη στρατηγική του πρώτου εξαμήνου 2014 που μπορεί και να είναι το τελευταίο της παρούσας κυβέρνησης.

Aγγελική Σπανού

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου