Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

Ν.Κορέα: Ναυάγιο με δύο νεκρούς και 300 αγνοούμενους


ΜΑΘΗΤΕΣ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ 477 ΕΠΙΒΑΤΩΝ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα και 300 αγνοούνται μετά το ναυάγιο νοτιοκορεατικού επιβατικού πορθμείου που μετέφερε 477 ανθρώπους...κοντά στη νότια ακτή της Νότιας Κορέας.


Το πλοίο μετέφερε κυρίως μαθητές, οι οποίοι ταξίδευαν από το λιμάνι του Ιντσεόν, στα βορειοδυτικά, προς το νησί Ζεζού στα νότια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία επιχείρηση διάσωσης με τη συμμετοχή 34 πλοίων και 18 ελικοπτέρων. Ακόμη, ο Αμερικανικός Έβδομος Στόλος ανακοίνωσε ότι το USS Bonhomme Richard που μεταφέρει ελικόπτερα εκτελούσε περιπολία ρουτίνας ανοικτά των δυτικών ακτών της Νότιας Κορέας και κατευθύνεται προς την περιοχή του ναυαγίου

Λίγες ώρες μετά το ναυάγιο τουλάχιστον 290 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ότι 368 άτομα διασώθηκαν, ωστόσο αργότερα έκαναν λόγο για λάθος υπολογισμό.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ασφάλειας και Δημόσιας Διοίκησης είχε ανακοινώσει πως 368 άνθρωποι είχαν διασωθεί και πως εξακολουθούσε να αγνοείται η τύχη 100, αλλά αργότερα ανακοίνωσε πως επρόκειτο για λάθος υπολογισμούς.


Τώρα έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τον αριθμό των διασωθέντων, στους 180, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Δύο είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ενώ αναφορεές κάνουν λόγο για 13 τραυματίες.


Εικόνες που φτάνουν από το σημείο του ναυαγίου έδειχναν το πλοίο αρχικά με μία κλίση και στη συνέχεια εντελώς βυθισμένο, με ορατό μόνο ένα μικρό κομμάτι του. Πλάνα δείχνουν ακόμη διασώστες να ισορροπούν πάνω στο κομμάτι που βρίσκεται έξω από το νερό και να βγάζουν έξω τους νεαρούς επιβάτες από τα παράθυρα των καμπινών. Κάποιοι εκ των συμμαθητών τους πήδηξαν στη θάλασσα την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν.


Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, κάποιοι εκ των διασωθέντων περισυνελλέγησαν από παραπλέοντα εμπορικά σκάφη. Ακόμη, δύτες του Ναυτικού ερευνούν την περιοχές για τους αγνοούμενους.

Το πτώμα μίας γυναίκας, μέλους του πληρώματος, ανασύρθηκε από το πλοίο, σύμφωνα με την ακτοφυλακή, ενώ ένα ακόμη εξέπνευσε λίγο αφότου διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε εντατική.

Μαθήτρια δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι φίλοι της παγιδεύτηκαν. «Είμαι στη μέση του να διασωθώ. Την ώρα που το πλοίο πήρε κλίση, κανείς από μας δεν κουνιόταν, καθώς μας έδωσαν εντολή να μην κινηθούμε επειδή ήταν επικίνδυνο. Μου είπαν ότι οι φίλοι μου και άλλοι φίλοι δεν μπορούν να διαφύγουν γιατί το πέρασμα είναι αποκλεισμένο. Φαίνεται ότι πολλοί μαθητές δεν μπορούν να βγουν γιατί το πέρασμα έχει γεμίσει νερό», δήλωσε η μαθήτρια.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε το ναυάγιο, ωστόσο αυτόπτες ανέφεραν ότι άκουσαν ένα θόρυβο, σαν πρόσκρουσης, προτού το πλοίο πάρει κλίση και βυθιστεί, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.

«Ακούσαμε έναν δυνατό ήχο και το πλοίο σταμάτησε. Πήρε κλίση και μας είπαν να παραμείνουμε στις θέσεις μας», τόνισε επιβάτης στο τηλεοπτικό κανάλι ΥΤΝ.

Εξαγριωμένοι γονείς συγκεντρώθηκαν στο σχολείο του Ιντσεόν ζητώντας απαντήσεις, μετέδωσε η ανταποκρίτρια του BBC, στη Σεούλ.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου