Τετάρτη, Απριλίου 23, 2014

Γενική επιφυλακή για τον θανατηφόρο κοροναϊό


ΚΑΘΑΡΕΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 73 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ

Στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του κοροναϊού-mers, προχωρά άμεσα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος σε 69χρονο Ελληνα, προερχόμενο από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε... κρίσιμη κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία».


Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη εμπειρογνωμόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, ενώ παράλληλα η ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος σε τηλεδιάσκεψη με ειδικούς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετικό αίτημά τους, στo πλαίσιο του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (IHR), καθώς και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Οι εμπειρογνώμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας στη σύσκεψη ότι μέχρι σήμερα έχουν ιχνηλατηθεί 73 επαφές κρούσματος και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες.

Χαρακτηριστικά οι περισσότερες από τις επαφές του ασθενούς αφορούν κυρίως επαγγελματίες υγείας, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Κανείς από τους εξετασθέντες δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις, σε όσους μέχρι στιγμής έγιναν, είναι αρνητικές.

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη και ο οδηγός ταξί που μετέφερε τη Μεγάλη Πέμπτη από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αμφιάλη Κερατσινίου, τον 69χρονο ασθενή, που πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από τον κοροναϊό mers.

Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αποσταλεί οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Οι ίδιες οδηγίες θα αποσταλούν και σε Ιατρικούς Συλλόγους.

Στις πύλες εισόδου της χώρας θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό που απευθύνεται προς τους ταξιδιώτες από και προς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ενημέρωση των προξενικών αρχών, και των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Στο μεταξύ, την ανάγκη λήψης μέτρων για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του θανατηφόρου κορόνα-ιού, τονίζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς στην παρούσα φάση, όπως αναφέρει, δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τον νέο ιό.

Τονίζει ότι λόγω και της μεγάλης θνητότητας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός έχει ιδιαίτερη σημασία ο περιορισμός μετάδοσης του ιού mers και προσθέτει πως η χώρα μας είναι πύλη εισόδου ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και καλείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου