Παρασκευή, Απριλίου 18, 2014

Πόσο αξιόπιστες είναι οι δημοσκοπήσεις;



Οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα αυτή την εποχή έχουν σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας και τούτο για καθαρά πρακτικούς λόγους, πέρα από κάθε υποψία και συνωμοσιολογία. Εμείς κάναμε μια...έρευνα μεταξύ αρκετών φίλων μας για το θέμα των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων και πήραμε τις πιο κάτω απαντήσεις.

Πρώτον, η μεγάλη πλειοψηφία όσων οχλούνται τηλεφωνικά δεν απαντούν. Εξάλλου και εκπρόσωποι των ίδιων των εταιριών παραδέχονται ότι πολύ μεγάλο μέρος των οχλούμενων τηλεφωνικά δεν απαντούν. Επομένως το εκάστοτε δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό, αλλά ευκαιριακό. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση είναι ότι αρκετοί, πιο πρόθυμα απαντούν στις έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών του κ. Επαμεινώνδα Πανά, παρά στις έρευνες των ιδιωτικών εταιριών.

Δεύτερον, πολλοί από αυτούς που απαντούν δηλώνουν αναποφάσιστοι. Ακόμα και όσοι δηλώνουν κάποια κομματική προτίμηση, το κάνουν όχι με αποφασιστικότητα, αλλά με αμφιβολία.

Τρίτον, αρκετοί από όσους τελικά απαντούν, στην ουσία κάνουν «χαβαλέ» και δεν είναι ειλικρινείς στις απαντήσεις τους, γι’ αυτό και προκύπτουν περίεργα συνδυαστικά αποτελέσματα.

Τέταρτον και σημαντικότερο, πολλοί πολίτες που θέλουν να δηλώσουν την προτίμησή τους προς την ΧΑ, δεν το κάνουν, φοβούμενοι μήπως καταγράφεται αυτή η προτίμηση σε σχέση με το τηλέφωνό τους.

Μετά από όλα τα ανωτέρω, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το εάν τελικά τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις δημοσκοπήσεις θα αποτυπωθούν πραγματικά και στις κάλπες ή θα έχουμε εκπλήξεις.

Πέτρος Χασάπης
Αναρτήθηκε από τον/την Εξουσία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου