Πέμπτη, Απριλίου 24, 2014

H KOΡΝΟΥΑΛΗ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΩΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ...




Αποφασισμένοι να σηκώσουν τη δική τους σημαία που είναι γνωστή ως σημαία του Αγίου Πιράν, φαίνεται πως είναι οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Κορνουάλης, ...
της βρετανικής κομητείας, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι ακτιβιστές επιμένουν ότι πέρα από την περίφημη «πηχτή κρέμα» που φτιάχνεται στο Devonshire της Κορνουάλης, η πολιτεία έχει τη δική της γλώσσα και τον δικό της πολιτισμό και ζητούν να αναγνωρισθούν επίσημα ως εθνική μειονότητα της Μεγάλης Βρετανίας.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ θα ανακοινώσει στο Bodmin ότι η Κορνουάλη θα απολαμβάνει και επίσημα τα προνόμια των υπόλοιπων μειονοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημειώνεται ότι η κορνουαλική γλώσσα μέχρι το 2010 εθεωρείτο «εξαφανισμένη» από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά σήμερα σύμφωνα με έρευνα του 2011 πάνω από 557 άτομα διεκδικούν τη γλώσσα αυτή ως την κύρια γλώσσα τους.

Τον περασμένο μήνα ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, Nick Clegg, δήλωσε ότι θα βοηθήσει με ένα κονδύλι 120.000 λιρών την προώθηση της κορνουαλικής γλώσσας και υποσχέθηκε και την ίδρυση διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού που θα μεταδίδει τις εκπομπές του στην κορνουαλική!

Παράλληλα, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος της πολιτείας, Dick Cole, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Independent ότι είναι ενθουσιασμένος επειδή η κορνουαλική γλώσσα και ο πολιτισμός της περιοχής θα έχει πλέον και επίσημη αναγνώριση, ανάλογη με αυτή των Σκωτσέζων, των Ουαλών και των Ιρλανδών.
Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου