Τετάρτη, Απριλίου 23, 2014

«Γιατί κι ο Γιάννης εργάζεται χωρίς μισθό» αναρωτιέται το Spiegel


ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Την ιστορία ενός 32χρονου, χρόνια ανέργου, ο οποίος κάποια στιγμή κατάφερε να βρει μια δουλειά 400 ευρώ, επιδοτούμενη από την ΕΕ όμως η γραφειοκρατία τον εμπόδιζε για μήνες να πάρει κι αυτά τα λίγα χρήματα,...φιλοξενεί, ανάμεσα σε άλλες, η ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel.


Με τίτλο «Γιατί και ο Γιάννης δουλεύει χωρίς μισθό», το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται σε μακροσκελές ρεπορτάζ της στους χιλιάδες νέους Έλληνες που τα τελευταία χρόνια αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης. «Πολλοί δεν βρίσκουν αυτό που περίμεναν και επιστρέφουν. Άλλοι πάλι επιμένουν και το "παλεύουν"», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο νεαρός Γιάννης δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ένας από το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην Ελλάδα που εργάζονται χωρίς να αμείβονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ που αναδημοσιεύει το Spiegel.

Εκτός από την ιστορία του Γιάννη, το ρεπορτάζ ακολουθεί τη ζωή και δύο ακόμη νέων, της 28χρονης Αναστασίας και του Διονύση, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να αφήσουν τη χώρα τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στη Γερμανία.

Χιλιάδες άλλοι νέοι, οι περισσότεροι με πολλά προσόντα, επέλεξαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι αναγκάστηκαν να γυρίσουν πάλι πίσω, είτε γιατί δεν βρήκαν τον παράδεισο που ονειρεύτηκαν, είτε γιατί δεν πήγαν κατάλληλα προετοιμασμένοι, είτε πάλι γιατί δεν είχαν τη στήριξη που χρειάστηκαν. Και κάποιοι μπόρεσαν να μείνουν», αναφέρει το περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου