Παρασκευή, Ιουνίου 20, 2014

Τρύπα 2 δισ. ευρώ και 381.000 σε αναμονή



SOS ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

«Μαύρη τρύπα» 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχουν τη φετινή χρονιά τα ασφαλιστικά ταμεία, με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ να είναι στο... κόκκινο. Την ίδια στιγμή, 381.000 αιτήσεις εκκρεμούν για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, με το Δημόσιο να... «χρωστά» 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ.


Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάσης Καποτάς. Αξίζει να σημειωθεί πως το 76,5% των κύριων συντάξεων είναι κάτω από 1.000 ευρώ και το 99% των επικουρικών δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Από την έρευνα προκύπτει πως φέτος το έλλειμμα -με βάση τον προϋπολογισμό- στο ΙΚΑ είναι 807,9 εκατομμύρια ευρώ, στον ΟΑΕΕ 462,7 εκατομμύρια και στον ΟΓΑ 181,3 εκατομμύρια. Μάλιστα η πρόβλεψη της Ομοσπονδίας είναι πως φέτος ο ΟΑΕΕ θα κλείσει τη χρονιά με έλλειμμα 720 εκατομμυρίων ευρώ και χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως «η πληρωμή των 265 εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα σε συντάξεις από τον Σεπτέμβριο και μετά θα είναι γρίφος».

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της κρισιμότητας της κατάστασης που επικρατεί στα μεγαλύτερα Ταμεία:

• ΙΚΑ. Η μείωση των εσόδων από το 2010 έως και το τέλος του 2013 είναι 8,2%. Την ίδια στιγμή οι καθυστερούμενες εισφορές εκτινάχτηκαν από τα 4,8 δισεκατομμύρια στα 8 δισεκατομμύρια. Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 600 εκατομμύρια (έπεσε από τα 3,3 στα 2,7 δισεκατομμύρια).


• ΟΑΕΕ. Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάνει... στάση πληρωμών και δεν καταβάλλουν εισφορές. Οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο φτάνουν τα 7,4 δισεκατομμύρια. Το έλλειμμα αναμένεται φέτος να φτάσει τα 720 εκατομμύρια, καθώς η μείωση των εσόδων από τις εισφορές είναι άνω του 40%.

Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 άτομα διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισεκατομμύριο.

• ΟΓΑ. Ενας στους τρεις ασφαλισμένους και οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έχουν καθυστερούμενες οφειλές. Από τους οφειλέτες έχουν σταλεί στο ΚΕΑΟ 25.566 περιπτώσεις (για ποσό 187.6 εκατομμυρίων) και από επιχειρήσεις 392 περιπτώσεις (με οφειλές 9,5 εκατομμυρίων).

Σημειώνεται πως στα ποσά των ελλειμμάτων δεν έχουν υπολογιστούν τυχόν επιπτώσεις από την περικοπή των κοινωνικών πόρων (που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση), τη μείωση των εισφορών και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης.

Οσον αφορά τις καθυστερήσεις στο μέτωπο των συντάξεων, ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

• Στα ταμεία κύριας σύνταξης οι εκκρεμότητας είναι 200.200 (μαζί με το Δημόσιο). Η αναμονή φτάνει τους 12 μήνες σε περίπτωση που όλα τα ένσημα είναι σε ένα Ταμείο και κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες σε όσες περιπτώσεις υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.

• Στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης είναι σε εκκρεμότητα 136.000 αιτήσεις, με την αναμονή να φτάνει τα δύο ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα πέντε έτη. Οι περισσότερες αιτήσεις που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί αφορούν το ΕΤΕΑΜ (70.000), ενώ ακολουθούν το ΤΕΑΔΥ (38.807) και το ΤΕΑΥΕΚ (11.336).

• Στα ταμεία πρόνοιας είναι σε εκκρεμότητα 45.000 εφάπαξ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων χρειάζεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο για να καταβάλει το βοήθημα σε 38.000 άτομα που είναι στην... αναμονή. Ωστόσο, ο φορέας μπορεί να δώσει φέτος μόνο 400 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, στην αναμονή είναι 7.247 εφάπαξ στο ταμείο πρόνοιας ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα σε ορισμένους τομείς -για παράδειγμα ξενοδοχοϋπαλλήλων, μεταλλεργατών- ο χρόνος αναμονής φτάνει τον 1,5 χρόνο.

2,7 δισ. ευρώ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ
33 δισ. ευρώ κόστισε η κρίση στα Ταμεία

Απώλειες που προσεγγίζουν τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν τα τελευταία χρόνια τα Ταμεία λόγω της κρίσης. Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ:

• H ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισεκατομμύρια.

• Η μείωση μισθών οδηγεί σε απώλειες 3 δισεκατομμυρίων (καθώς μειώνονται και οι εισφορές).

• Η μαύρη εργασία και η στροφή σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης «κοστίζει» στο σύστημα 8,5 δισεκατομμύρια.

• Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συρρικνώσει τα έσοδα των Ταμείων κατά 1,3 δισεκατομμύρια.

• Η περικοπή των κοινωνικών πόρων έχει κόστος ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

• Οι απώλειες των φορέων από το PSI υπολογίζονται σε 12 δισεκατομμύρια. Οσον αφορά στην κατάσταση στον χώρο της υγείας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν πως οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρόχους είναι 2,7 δισεκατομμύρια και προς ασφαλισμένους 100 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα επισημαίνουν πως υπάρχουν και 4,9 δισεκατομμύρια οφειλές προς φορείς της γενικής κυβέρνησης, ωστόσο ένα μέρος αυτών θα διαγραφεί.

Τέλος στα στοιχεία της Ομοσπονδίας καταγράφονται και παραδείγματα για τις επιπτώσεις που έχουν στις συντάξεις μία σειρά μέτρων. Για παράδειγμα επικουρική σύνταξη από το ποσό των 400 ευρώ το 2010 θα πέσει στα 238,45 ευρώ (μετά και τη νέα περικοπή του Ιουλίου).
ethnos.gr (Κατερίνα Κοκκαλιάρη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου