Τετάρτη, Ιουλίου 30, 2014

Μαρτύριο χωρίς τέλος στη Γάζα - Νέο μακελειό σε σχολείο του ΟΗΕ



«ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας με τις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και των μαχητών της Χαμάς να εισέρχονται στην 23η ημέρα τους. Νωρίς σήμερα το πρωί πάνω από 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς με το Ισραήλ να κάνει λόγο για πλήγματα στόχων των ισλαμιστών μαχητών σε δεκάδες περιοχές του παράκτιου θύλακα.


Εξι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού από ισραηλινά τανκς εναντίον της Τούφα, προαστίου βορειο-ανατολικά της Γάζας, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Από τους πρωινούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια και ένα σχολείο στη Τζαμπαλίγια, στα βόρεια της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 43 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 16 που είχαν βρει καταφύγιο σε σχολείο του ΟΗΕ, το οποίο επλήγη από άρμα μάχης.

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ των νεκρών είναι ένας γιατρός και ένα παιδί, ενώ πολλοί είναι και οι τραυματίες.

Επίσης, οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένων πέντε μελών της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν σε άλλες επιδρομές στη Τζαμπαλίγια.

Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 100 άνθρωποι, ενώ συνολικά οι νεκροί από τις 8 Ιουλίου, ημέρα της έναρξης των επιχειρήσεων στη μαρτυρική περιοχή ξεπερνούν τους 1.224, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι άμαχοι, ενώ στους 6.700 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το Ισραήλ μετρά 53 απώλειες στρατιωτών κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, ενώ οι νεκροί άμαχοι είναι δύο ισραηλινοί πολίτες και ένας ταϊλανδός εργάτης.

Κρυμμένες ρουκέτες σε σχολείο
Κρυψώνα με ρουκέτες σε σχολείο στη Γάζα εντόπισε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), καταγγέλλοντας «εκείνους» που τις τοποθέτησαν εκεί.

Ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες καταδίκασε όσους έθεσαν τους αμάχους πολίτες σε κίνδυνο αποθηκεύοντας ρουκέτες στο σχολείο και απέφυγε να επιρρίψει την ευθύνη σε συγκεκριμένη πλευρά.

«Καταδικάζουμε την οργάνωση ή τις οργανώσεις που έθεσαν σε κίνδυνο αμάχους τοποθετώντας αυτές τις ρουκέτες στο σχολείο μας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της ουδετερότητας των χώρων μας. Καλούμε όλες τις εμπόλεμες πλευρές να σεβασθούν το απαραβίαστο της ιδιοκτησίας του ΟΗΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν θέσει ως στόχο των βομβαρδισμών εγκαταστάσεις τις UNRWA κατά τη διάρκεια της 22ήμερης επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Ισραήλ έχει καταγγείλει κατά το παρελθόν ότι εγκαταστάσεις της UNRWA χρησιμοποιούνται για εχθρικούς σκοπούς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ανησυχία του για την ανακάλυψη 20 ρουκετών σε άδειο σχολείο της UNRWA, καθώς και σε άλλο σχολείο μία εβδομάδα πριν.

Ο Κρις Γκάνες δήλωσε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ κάλεσε ειδικό πυροτεχνουργό του ΟΗΕ για να εξουδετερώσει τις ρουκέτες, ώστε να γίνουν ασφαλείς οι χώροι του σχολείου και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μεταβεί στο σχολείο εξαιτίας των συγκρούσεων στην περιοχή.

Παιχνίδι με την εκεχειρία
Οσον αφορά την κατάπαυση πυρός, σύμφωνα με το Reuters, η Αίγυπτος που παίζει το ρόλο διαμεσολαβητή ετοιμάζει νέα πρόταση, ενώ στο Κάιρο αναμένεται παλαιστινιακή αντιπροσωπεία.

Το βράδυ της Τρίτης το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 2 του Ισραήλ μετέδωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για εκεχειρία, είδηση όμως που διέψευσε το ίδιο, αποσύροντας την λίγη ώρα αργότερα.

Αρχικά, το δίκτυο μετέδωσε την πληροφορία, επικαλούμενο έναν μη κατονομαζόμενο ισραηλινό αξιωματούχο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν είχε συμφωνηθεί ακόμη η διάρκεια της εκεχειρίας, ενώ για την επίτευξη της συμφωνίας φερόταν να μεσολάβησε η Αίγυπτος. Ωστόσο, περίπου μισή ώρα αργότερα, το Κανάλι 2 μετέδωσε ότι η είδηση αυτή δεν αληθεύει.

Από την πλευρά της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανώτατος στρατιωτικός απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι παλαιστίνιοι μαχητές είναι έτοιμοι για κατάπαυση πυρός με τους Ισραηλινούς για να τερματιστεί η βία στη Γάζα.

Σε ηχητικό μήνυμά του ο Μοχάμεντ Ντεΐφ δήλωσε ότι οι στρατιώτες του είναι «έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου». Το μήνυμά του ήρθε στη δημοσιότητα στο τέλος μίας καταστροφικής ημέρας για τη Γάζα, αφού δέχτηκε πλήγμα ο μοναδικός ηλεκτρικός σταθμός της περιοχής.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου