Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2014

Δεν μας τα λέει καλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας(σσ μα σοβαρά μιλάτε;Θα αφήσει την καρέκλα του εστω και μια ημέρα πριν λήξει η θητεία του; Αστεια πράγματα)...



Η έμμεση επίθεση του κ. Παπούλια κυρίως στην παρούσα κυβέρνηση μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Πολλοί λένε ότι ο Πρόεδρος θα μπορούσε να παραιτηθεί μέσα στο φθινόπωρο για να πάει η χώρα σε εκλογές
Έχουν μια κακιά συνήθεια οι πολιτικοί. Να «μιλάνε» μόλις φτάνει το πολιτικό τους τέλος. Μόλις είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από τα ύπατα αξιώματα, αρχίζουν να καρφώνο και να στέλνουν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Κάπως έτσι και ο Κάρολος Παπούλιας, λίγους μήνες πριν την οριστική αποχώρησή του από την Προεδρία, αποφάσισε να μιλήσει και να πει για όλα αυτά που έβλεπε τόσο καιρό αλλά κρατούσε το στόμα του κλειστό. Με αφορμή το μήνυμα για την Επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας ο κ. Παπούλιας θυμήθηκε ότι η κρίση οδήγησε σε… λιγότερη δημοκρατία, ότι το πολίτευμα επλήγη και ζήτησε να προστατευτεί. Και υπογραμμίζει ότι η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας αυτό το γεγονός ως «τη δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας».

Επισημαίνει ακόμη ότι υπήρξε βάναυσος τραυματισμός της ποιότητας του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου αλλά και του τρόπου λήψης αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στη Χρυσή Αυγή, δηλώνοντας ότι «απέκτησε δυνάμεις, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό».

«Μπορεί κανείς να επιχειρήσει πολλές ερμηνείες γι’ αυτό το φαινόμενο, που δεν μας τιμά ως χώρα και ως λαό, όμως η ουσία είναι ότι η Δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα» σημειώνει.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται και σε βολές που δέχθηκε ο ίδιος «για τις υπογραφές που έβαλα». Απαντά σε αυτές τις βολές, υποστηρίζοντας ότι «το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».

Αναφέρεται, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Τονίζει, ακόμη, ότι πρέπει να δημιουργηθεί προοπτική για τη νέα γενιά, να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή, να περιοριστούν οι εκρηκτικές ανισότητες και να προκληθεί ένα μεταρρυθμιστικό σοκ που θα φέρει γρήγορα αλλαγές παντού -στο κράτος, στην οργάνωση της οικονομίας, στη λειτουργία των θεσμών.

«Η πατρίδα μας πέρασε από τα 40 κύματα για να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας, να την κάνουμε καλύτερη, περισσότερη, βαθύτερη, δικαιότερη» καταλήγει.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να εκληφθούν ως το τελευταίο μήνυμα του Προέδρου προς όλους. Βεβαίως χωρίς ίχνος αυτοκριτικής καθότι και ο ίδιος βασικό στέλεχος του πολιτικού συστήματος στη Μεταπολίτευση. Δεξί χέρι του Ανδρέα ήταν, το ξέχασε; Κι αν πίστευε όλα τα παραπάνω γιατί δε μιλούσε τόσο καιρό; Γιατί υπέγραφε νόμους χωρίς να τους πιστεύει και εκτιμώντας ότι χάνεται η Δημοκρατία; Ας προκαλούσε πολιτική κρίση για τα πιστεύω του, τι τον εμπόδιζε πέραν ίσως της σίγουρης θέσης του στην Προεδρία;

Από την άλλη, η έμμεση επίθεση του κ. Παπούλια κυρίως στην παρούσα κυβέρνηση και τον Σαμαρά μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Πολλοί λένε ότι ο Πρόεδρος θα μπορούσε να παραιτηθεί μέσα στο φθινόπωρο για να πάει η χώρα σε εκλογές. Μπορεί επίσης, αυτός ακριβώς να ήταν ο στόχος του. Δηλαδή να προετοιμάσει τον κόσμο για την πολιτική αναταραχή που θα έλθει και ο ίδιος να κερδίσει την υστεροφημία του. Αν πράγματι ο κ. Παπούλιας «δείχνει» πρόωρες κάλπες, τότε κάτι περισσότερο θα ξέρει και σύντομα θα μάθουμε τι εννοούσε με τα όσα έλεγε.antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου