Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

Οι αλλαγές στη Βαλκανική μας γειτονιά..




Του Δημήτρη Γαρούφα*


Για επαγγελματικούς λόγους επισκέφθηκα πρόσφατα την Κορυτσά όπου ξαναείδα μετά από χρόνια τον αγαπητό συνάδελφο από Τίρανα ...Σπύρο Πέτσι(πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Αλβανίας ) και ενημερώθηκα για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.. . Για όποιον έχει καιρό να επισκεφθεί την Κορυτσά θα δει αρκετές αλλαγές..Την τελευταία δεκαετία υπήρξε ανοικοδόμηση ενώ έχουν εξαφανιστεί και τα χιλιάδες πολυβολεία της εποχής Χότζα(μου ανέφεραν ότι τα γκρέμισαν πολίτες για να πάρουν τα σίδερα..) και μόνο το οδικό δίκτυο(παρά τις μικρές βελτιώσεις) εξακολουθεί να θυμίζει την Αλβανία του 1990.

Εκτιμούν σε 120.000 τους οικονομικούς μετανάστες που επέστρεψαν από Ελλάδα στην Αλβανία και πιστεύουν ότι η κρίση επιδεινώνεται γιατί λιγόστεψαν τα εμβάσματα από τους εργαζόμενους στο εξωτερικό κι΄ αυξήθηκε και η ανεργία..Παλιές εκκρεμότητες(όπως η επιστροφή περιουσιών που είχε δημεύσει το κομμουνιστικό καθεστώς για τις οποίες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων τελειώνει το 2014) ταλανίζουν την Αλβανία ενώ στις συζητήσεις κυριαρχεί η προενταξιακή πορεία της στην Ε.Ε και η νέα γεωγραφική διαίρεση (κάτι σαν Αλβανικό σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) όπου με την μεθοδευμένη κατανομή των χωριών δεν θα μπορεί να ελέγχει σχεδόν καμιά περιοχή η Ελληνική μειονότητα ,που έχει μειωθεί πολύ λόγω μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα των βορειοηπειρωτών..
Η Κορυτσά υπήρξε στο παρελθόν κέντρο Ελληνισμού αλλά και λίκνο του Αλβανικού Εθνικισμού γιατί από εδώ ξεκίνησαν τα κινήματα Αλβανικής αναγέννησης…Σήμερα είναι η κατ΄ εξοχήν Ελληνόφωνη μεγάλη πόλη της Αλβανίας (όλοι έχουν εργασθεί στην Ελλάδα) και έχει δεσμούς με την Θεσσαλονίκη. Στο παρελθόν έφτασε να εκλέγει δυό Βουλευτές με το κόμμα της Ελληνικής μειονότητας ,λειτουργεί Ελληνικό σχολείο και οι κάτοικοι παρακολουθούν και τα όσα γίνονται στην Ελλάδα..
Αντίστοιχο κλίμα συνάντησα και στο Μοναστήρι των Σκοπίων, όπου δεν λειτουργεί μεν Ελληνικό σχολείο αλλά έχει τρία φροντιστήρια Ελληνικής γλώσσας και υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας ,ενώ το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει και σε πόλεις άλλων βαλκανικών χωρών. Ενδεικτικά υπενθυμίζω ότι στο τμήμα νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Σόφιας κάθε χρόνο υπάρχουν 2.800 υποψήφιοι για 25 θέσεις ενώ για το αντίστοιχο τμήμα Αγγλικής φιλολογίας υπάρχουν πολύ λιγότεροι υποψήφιοι, γιατί οι πτυχιούχοι του τμήματος νεοελληνικής φιλολογίας ήταν περιζήτητοι σε Ελληνικές επιχειρήσεις..
Η οικονομική κρίση ταλανίζει όλες τις Βαλκανικές χώρες(περισσότερο την Βουλγαρία όπου το τραπεζικό σύστημα ελέγχονταν από θυγατρικές Ελληνικών τραπεζών) ενώ στην Αλβανία η κρίση επιδεινώνεται γιατί στέρεψαν τα εμβάσματα από τους μετανάστες στην Ελλάδα, και στα Σκόπια( μέχρι φέτος δίνονταν αφειδώς δάνεια για αγορά κατοικίας και η μεγαλύτερη κατασκευαστική επιχείρηση είναι Ελληνική)υπάρχουν εμφανή σημάδια ύφεσης.
Η Ελλάδα έχασε ιστορική ευκαιρία το 1990 να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και κατ ΄επέκταση στην Ε.Ε προβάλλοντας την δημοκρατική Ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Λόγω έλλειψης στρατηγικής και της οικονομικής κρίσης η Ελληνική παρουσία πολλαπλά υποβαθμίζεται ενώ δυστυχώς το κενό το καλύπτει μεθοδικά η Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται μακροπρόθεσμα.
Η μεγάλη ευκαιρία έφυγε ανεπιστρεπτί αλλά και τώρα μπορούν να γίνουν κάποια απλά πράγματα σε τοπικό επίπεδο για αξιοποίηση των εξελίξεων: Σε αυτές τις χώρες το 10-12% του πληθυσμού έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο και από αυτούς προέρχεται το τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα. Αν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχαν ένα γραφείο που να ενημερώνει σε εβδομαδιαία βάση τα ΜΜΕ των χωρών αυτών στη γλώσσα κάθε χώρας π.χ. για το ωράριο αγοράς στην Θεσ/νίκη, το ωράριο των Μουσείων, το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, τα μνημεία της κλπ. είναι βέβαιο ότι σε μερικούς μήνες θα αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός επισκεπτών στην Θεσσαλονίκη. Αν μάλιστα ολοκληρωθεί η κατασκευή των καθέτων οδικών αξόνων από Θεσσαλονίκη προς Τίρανα, Σκόπια, Σόφια τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά και η πόλη θα αναζωογονηθεί λειτουργώντας ως σημαντικό εμπορικό και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής.
Η Ελλάδα έχασε το συγκριτικό πλεονέκτημα που της χάρισαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μετά το 1989 και δεν αξιοποίησε την ιστορική ευκαιρία ελλείψει στρατηγικής και οράματος από τους διαχρονικά ασκούντες την εξουσία...Αλλά και τώρα στην βαλκανική μας γειτονιά πολλά πράγματα αλλάζουν..χωρίς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και χωρίς φυσικά να αξιοποιούμε υπέρ ημών ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ,ακόμα και σε τοπικό επίπεδο ,ενώ φυτοζωούν και οι διαβαλκανικοί φορείς με έδρα την Θεσσαλονίκη(ένωση βαλκανικών δικηγορικών συλλόγων, δημοσιογραφικών ενώσεων, οικονομικών πανεπιστημίων, κρατικών θεάτρων ΝΑ.Ευρώπης κλπ.)που ίδρυσαν κάποιοι οραματιστές από Θεσσαλονίκη .Δυστυχώς είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα η απουσία οποιασδήποτε στρατηγικής.
*Δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του ΔΣΘ. Το άρθρο σε πιο συνεπτυγμένη μορφή δημοσιεύθηκε στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ της Κυριακής στις 27-7-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου