Σάββατο, Ιουλίου 26, 2014

Οι κρυφοί στόχοι του Πούτιν




Με ένα κατακόκκινο εξώφυλλο με αιχμές για τον Βλαντιμίρ Πούτιν κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού ΤΙΜΕ: ο Ρώσος πρόεδρος περπατά βλοσυρός, ενώ η σκιά του σχηματίζει ένα Boeing...

ΤΑ ΔΥΟ ΕΞΩΦΥΛΛΑ

«Ψυχρός Πόλεμος ΙΙ: Η Δύση χάνει στο επικίνδυνο παιχνίδι του Πούτιν», αναφέρει στο εξώφυλλό του το «ΤΙΜΕ» που δείχνει τον Ρώσο πρόεδρο με σκιά ένα boeing. «Ο παρίας. Μέσα στην αλεξίσφαιρη φούσκα τού νούμερο ένα εχθρού της Δύσης», είναι το πρωτοσέλιδο του «News-week» με δύο εκρήξεις στα γυαλιά του Βλ. Πούτιν


Το εξώφυλλο με τίτλο «Ψυχρός Πόλεμος ΙΙ: Η Δύση χάνει στο επικίνδυνο παιχνίδι του Πούτιν» αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία και τον αποτροπιασμό που αισθάνθηκε ο πλανήτης μετά την κατάρριψη του Boeing, που παρέσυρε στον θάνατο 298 ανθρώπους.

Πολυσέλιδο άρθρο με λεπτομέρειες και άγνωστες πτυχές για τη ζωή του Ρώσου προέδρου φιλοξενεί και το περιοδικό Newsweek, παρουσιάζοντας μια φωτογραφία στην οποία ο Πούτιν φοράει γυαλιά, ενώ στους φακούς των γυαλιών απεικονίζονται δύο εκρήξεις...

Ο αρθρογράφος του ΤΙΜΕ Σάιμον Σούστερ αναφέρεται στην κατάρριψη του αεροσκάφους και σε εκατοντάδες σορούς που «κείτονται σαπίζοντας», ενώ «αυτονομιστές μεθυσμένοι υψώνουν τα όπλα τους», κρατώντας μακριά τους παρατηρητές των διεθνών οργανισμών. Οπως σημειώνει, μια φωνή και μόνο θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν απλά κούνησε το δάχτυλο προς την ουκρανική κυβέρνηση και κατ' επέκταση στους δυτικούς συμμάχους της...

Κριτική σε Ομπάμα
Ρίχνει, επίσης, βολές κατά του Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε κανένα τελεσίγραφο, δεν τράβηξε καθόλου κόκκινες γραμμές ούτε διατύπωσε απειλές.

Σύμφωνα με το ΤΙΜΕ, μια γενιά Δυτικών έχει μεγαλώσει με την ευχάριστη πεποίθηση ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε πριν από λίγο καιρό και η ειρήνη είναι το προδιαγεγραμμένο μέλλον της Ευρώπης. Ο Πούτιν όμως προελαύνει...

Στόχος του είναι να διασπάσει περισσότερο την Ευρώπη, να σκίσει την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και να αποκαταστήσει τη ρωσική επιρροή σε όλο τον κόσμο.

Ο «τσάρος» του 21ου αιώνα έχει αναπτύξει κατά τον αρθρογράφο τέλεια την σκοτεινή τέχνη τού να δημιουργεί προβλήματα που μόνο εκείνος μπορεί να λύσει, ούτως ώστε οι δυτικοί ηγέτες να εμφανίζονται συνεχώς να τον «προειδοποιούν» και ταυτόχρονα να τον παρακαλούν. Σύμφωνα με την ανάλυση του περιοδικού Time, μέσα από αυτά τα παιχνίδια πολέμου ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταφέρει να αυξήσει στον μέγιστο βαθμό τη δημοτικότητά του εντός της Ρωσίας και ανάμεσα στην οικονομική ελίτ, παρά τις κυρώσεις και τις απειλές για διεθνή απομόνωση.

Εκείνο που ελπίζει είναι ότι η διαμάχη της Ρωσίας με τη Δύση θα δημιουργήσει περισσότερες ρωγμές εντός της Ευρώπης και θα συρρικνώσει την αμερικανική επιρροή. Αλλωστε, δημιουργώντας προβλήματα τα οποία μόνο ο ίδιος μπορεί να επιλύσει, πετυχαίνει να έχει τον πιο κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Σε αυτό το «σενάριο» οι ΗΠΑ μετατρέπονται περισσότερο σε αντίπαλο παρά σε σύμμαχο της Ευρώπης.

Στο Newsweek με τίτλο «Ο παρίας» η φωτογραφία του Βλ. Πούτιν συνοδεύεται από τη λεζάντα: «Εισβάλλοντας στην αλεξίσφαιρη φούσκα του νούμερο ένα εχθρού της Δύσης» ενώ ο τίτλος του άρθρου είναι «Ποιες είναι οι κρυφές συνήθειες του δικτάτορα των τελευταίων ημερών». Το συγκεκριμένο αφιέρωμα, υπογράφει ο Μπεν Τζούντα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο Πούτιν είναι πολύ καλός κολυμβητής. Την ώρα που κολυμπάει, συνήθως σκέφτεται και προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις του.

Μόλις τελειώσει το κολύμπι του, γυμνάζεται με βάρη στο γυμναστήριο και μετά τη γυμναστική κάνει ζεστά και κρύα μπάνια εναλλάξ.

Δεν είναι υπέρ του διαδικτύου και το χρησιμοποιεί σπάνια, γιατί όπως υποστηρίζει τον μπερδεύουν οι διαφημίσεις. Στο γραφείο του χρησιμοποιεί μόνο χαρτιά και σοβιετικής κατασκευής τηλέφωνα. Την ίδια απέχθεια έχει και για την τηλεόραση, γι' αυτό κιόλας δεν έχει... Οι υποστηρικτές του δηλώνουν πως είναι εργατικός, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εργάζεται σκληρότερα από κάθε άλλο Ρώσο ηγέτη μετά τον Στάλιν.

ΝΤ. ΚΑΜΕΡΟΝ
Καλεί την ΕΕ να εναντιωθεί στη Ρωσία

Να εναντιωθεί στη Ρωσία ώστε να δοθεί τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία «προτού χαθούν και άλλες αθώες ζωές» καλεί την ΕΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «New York Daily News» σημειώνει πως η συντριβή του αεροσκάφους της Malaysian Airlines στην Ανατολική Ουκρανία πρέπει να αποδειχθεί καταλυτική ώστε να αλλάξει η προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία, την οποία κατηγορεί ότι «επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει ένα κυρίαρχο κράτος, να παραβιάσει την εδαφική του ακεραιότητα και να εξοπλίσει και εκπαιδεύσει κακοποιούς παραστρατιωτικούς».

Πιέσεις
Η ΕΕ εκτός από τη Βρετανία δέχεται επίσης πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία να υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στη Ρωσία, αλλά ορισμένες χώρες-μέλη της φοβούνται πιθανά αντίποινα από τη Μόσχα, τον μεγαλύτερο ενεργειακό προμηθευτή της ΕΕ, όπως σχολιάζει το Reuters.

Χθες πάντως εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι έφτασαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα καθοριστούν στη διάρκεια νέων συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγορεύσεων στην τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, στην εισαγωγή νέων ρωσικών τίτλων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επενδύσεων στα νέα ρωσικά τραπεζικά ομόλογα και πρόσβασης στις αγορές για τις ρωσικές κρατικές τράπεζες. Επίσης, την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων. Πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζει και η Ιαπωνία.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου