Σάββατο, Αυγούστου 23, 2014

Αγνοείται η τύχη 22.322 ανθρώπων στο Μεξικό σε μία 8ετία


Ο αριθμός των αγνοουμένων εξαιτίας των λεγόμενων πολέμων των ναρκωτικών στο Μεξικό είναι σχεδόν τριπλάσιος αυτού που υπολογιζόταν μέχρι τώρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν είναι γνωστό τι έχουν απογίνει συνολικά 22.322 άνθρωποι που έχουν κηρυχθεί αγνοούμενοι από τον Δεκέμβριο του 2006 μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού Μιγκέλ Οσόριο Τσονγκ είχε δηλώσει ενώπιον γερουσιαστών τον Μάιο ότι ο αριθμός των αγνοουμένων ανερχόταν σε περίπου 8.000, πριν διορθώσει τον Ιούνιο την επίσημη εκτίμηση σε περίπου 16.000.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νυν πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, τον Δεκέμβριο του 2012, οι αρχές έχουν εντοπίσει 29.718 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 25.353 ανακαλύφθηκαν ζωντανοί, δήλωσε η Μαριάνα Μπενίτες, υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδια για νομικές και διεθνείς υποθέσεις.

Οι μεξικανικές αρχές επικρίνονται επί σειρά ετών από οικογένειες θυμάτων και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι δεν τηρούν στοιχεία για τον αριθμό των αγνοουμένων στους πολέμους που διεξάγουν οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό, τόσο ανάμεσά τους όσο και με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι ασυμφωνίες των απολογισμών που ανακοίνωσε οφείλονται στο γεγονός ότι προσπαθεί να εξακριβώσει την τύχη των ανθρώπων που περιέχονται στους καταλόγους που καταρτίζει. Η Μπενίτες διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι οι αρχές καταβάλλουν ασταμάτητα προσπάθειες να επικαιροποιήσουν τη βάση δεδομένων για το πρόβλημα.

Σύμφωνα με το νέο απολογισμό, 12.532 άνθρωποι εξαφανίστηκαν επί των ημερών της κυβέρνησης του προέδρου Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) και 9.790 από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του Πένια Νιέτο (2012-σήμερα).

Ειδικοί χαρακτηρίζουν το πρόβλημα των εξαφανίσεων μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Από το 2006 —όταν ο τότε πρόεδρος Καλδερόν διέτασσε τις ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν στο εσωτερικό της χώρας για να αναλάβουν δράση εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών— μέχρι σήμερα, πάνω από 80.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου