Πέμπτη, Αυγούστου 28, 2014

Οι στόχοι του Νταβούτογλου για τη «νέα Τουρκία» και τα ανοιχτά μέτωπα


ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Τη σκυτάλη της προεδρίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας παραδίδει σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια...έκτακτου συνεδρίου του κόμματος στην Άγκυρα, ενώ αύριο αναλαμβάνει και επισήμως τα ηνία της πρωθυπουργίας της χώρας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναλαμβάνει τα ηνία της προεδρίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και την πρωθυπουργία της Τουρκίας

Ο έως τώρα πρόεδρος του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραιτηθεί του ρόλου του πριν από την ορκωμοσία του ως νέος πρόεδρος της Τουρκίας σε τελετή που θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη.

Από νωρίς το πρωί, περισσότεροι από 10.000 οπαδοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήταν ήδη συγκεντρωμένοι σε αίθουσα αθλητισμού της Άγκυρας όπου διεξάγεται αυτό το έκτακτο συνέδριο, έγινε γνωστό από ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι που έχουν φθάσει με λεωφορεία από τις τέσσερις γωνιές της Τουρκίας συνωθούνταν στις εισόδους της αίθουσας, όπου ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο διάδοχός του Νταβούτογλού έφθασαν υπό τις επευφημίες του πλήθους. Ο Ερντογάν χαιρέτισε και έριξε κόκκινα γαρύφαλλα στους οπαδούς του καθώς από τα μεγάφωνα του σταδίου ακουγόταν ένα τραγούδι αφιερωμένο σ' αυτόν.

«Είναι μια ημέρα ιστορική για τη νέα Τουρκία. Ο πρόεδρός μας θα συνεχίσει να μεταμορφώνει τη χώρα μας έχοντας στο πλευρό του τον κ. Νταβούτογλου», εξέφρασε ενθουσιασμένος τη χαρά του ένα μέλος του AKP, ο Ντουρμούς Μπαλί, ο οποίος έφθασε από το Τσορούμ της κεντρικής Τουρκίας.

«Καμία πρόθεση "ανάστασης" της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του ΑΚΡ και πρωθυπουργός -από αύριο- της Τουρκίας, αναμένεται να αρχίσει μία κούρσα «αποκατάστασης» στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Νταβούτογλου.

«Αρχίζει η εποχή μίας μεγάλης αποκατάστασης» ήταν αυτό που είπε ο Νταβούτογλου μετά τον ορισμό του ως υποψήφιος από τον Ερντογάν, στις 21 Αυγούστου. Παρόλα αυτά, ο όρος αυτός δεν έχει να κάνει με την αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δήλωσε στη Hürriyet η ίδια πηγή.

Ο αγώνας ενάντια στο κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ και έχει χαρακτηριστεί από την τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν «παράλληλο κράτος» είναι ένα ακόμη ζήτημα που θα απασχολήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Νταβούτογλου και η ομάδα του μελέτησαν δύο προσχέδια το σαββατοκύριακο, ενόψει της συνεδρίασης στην Αγκυρα, με το ένα να εστιάζει στην ανάληψη των καθηκόντων του και το άλλο στην αναθεώρηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Ο ίδιος φέρεται να είπε στους συνεργάτες του ότι έχει ήδη κατά νου ένα σχέδιο ομιλίας του και θα δώσει έμφαση στο «Είμαστε όλοι μαζί η Τουρκία» και ότι αυτό του το κάλεσμα θα περιλαμβάνει αναφορές σε όλες τις εθνοτικές ομάδες.

Χωιστές ομάδες εργάζονται επίσης για αναθεωρήσεις σε θέματα δικαισύνης, του Συντάγματος και της Οικονομίας, που περιλαμβάνονται στο κείμενο για την «αποκατάσταση».

«Το ένα κείμενο θα αναγνωστεί στη Βουλή και περιέχει πληροφορίες για τους στόχους έως το 2023, απαραίτητες για τις εργασίες βελτίωσης της Τουρκίας σε όλα τα πεδία. Βλέποντας όλα αυτά, θα καταλάβετε ότι τα σχόλια περί "επιστροφής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε ένα ισλαμικό κράτος" είναι εντελώς αβάσιμες και εκτός πραγματικότητας», σημείωσε η πηγή.

Το νέο πρόγραμμα δεν στοχεύει στο να γυρίσει η Τουρκία 90 χρόνια πίσω, αλλά αναζητεί την επούλωση της δημοκρατίας, της εξωτερικής πολιτικής και ενός μοντέλου οικονομίας που έχει «πληγεί» τα προηγούμενα χρόνια, πρόσθεσε ο συνεργάτης του Νταβούτογλου.

Ωστόσο, το κόμμα δεν θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες πριν την ομιλία του νέου προέδρου στο κοινοβούλιο. Ο συνεργάτης είπε ακόμη ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θα είναι πολύ μεγάλες.

Ο Μαχίρ Ουνάλ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, δήλωσε ότι ο στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι μία «ισχυρή οικονομία, μία ισχυρή άμυνα και πολιτική βούληση», προσθέτοντας ότι «η νέα εποχή θα ονομάζεται "Νέα Τουρκία και Διαδικασία Αποκατάστασης" με τρεις στόχους: Τον αγώνα κατά του "παράλληλου κράτους", το Κουρδικό ζήτημα και το νέο σύνταγμα».

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η επικύρωσή του με ψήφο εμπιστοσύνης θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου.

Αύριο η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα τον διαδεχθεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα, να σχηματίσει αύριο, Πέμπτη, μια νέα κυβέρνηση και η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα.

«Θεού θέλοντος, θα δώσουμε αύριο στον Νταβούτογλου την εντολή για να σχηματίσει την κυβέρνηση και το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πριν από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος κατά το οποίο ο Νταβούτογλου πρόκειται να λάβει τον τίτλο του προέδρου του AKP.

Ν.Δ. (Πηγές: Hürriyet, ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου