Τετάρτη, Αυγούστου 20, 2014

Αδειανό πουκάμισο το... σχέδιο

Αρθρο της Ελευθεροτυπίας

Το σκηνικό με το «φίλο» Γιουνκέρ, πριν από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα, επαναλήφθηκε τώρα στο Βερολίνο. Ο «απεσταλμένος» του πρωθυπουργού, Νίκος Δένδιας, εισέπραξε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντηση ανάλογη με το «forget it» που είχε πει πριν από μήνες ο Γερμανός...υπουργός Οικονομικών στον Γιάννη Στουρνάρα για το κούρεμα του χρέους. Ο Γιουνκέρ είχε ξεκαθαρίσει ότι η λιτότητα δεν τελειώνει, ενώ ο Σόιμπλε από την πλευρά του ήταν επίσης σαφής όταν επανέλαβε την πάγια θέση του για την εφαρμογή του «συμφωνηθέντος προγράμματος».

Enet,grΟλα τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση από τους δανειστές της και τους ισχυρούς της Ε.Ε. δείχνουν ότι το «μεταμνημονιακό σχέδιο» του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ένα αδειανό πουκάμισο.

Αντί για φοροελαφρύνσεις και αποκατάσταση αδικιών που υπόσχεται η κυβέρνηση, οι Γερμανοί διαμηνύουν ότι το Μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί και δηλώνουν παρόντες και για «τρίτο πακέτο» αν χρειαστεί. Προκλητικός ο Σόιμπλε, μάλιστα, φέρεται να λέει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ότι «η επιτυχία της Ελλάδας είναι και δική του επιτυχία», αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης στα διάφορα success stories που υπονομεύουν κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης για ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

Από όλα αυτά μένουν μετά τα παρακάλια τής ελληνικής κυβέρνησης προς το Βερολίνο για τη δανειακή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το κάλεσμα στους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη και ανάπτυξη, η οποία, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, θα φέρει θέσεις εργασίας και βελτίωση των εισοδημάτων.

Μόνο αφελής μπορεί να είναι κάποιος αν θεωρεί ότι οι Γερμανοί, που επιμένουν στη θανατηφόρα για την οικονομία ολόκληρης της Ευρώπης λιτότητα, θα έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν για το καλό της ελληνικής οικονομίας. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

Το ταξίδι Δένδια στο Βερολίνο δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θα πάψει να θεωρεί την Ελλάδα τίποτε περισσότερο από μια αποικία χρέους και, δεύτερον, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα αυτό το ρόλο που επιφυλάσσει για τη χώρα μας η γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη. Ολα τα άλλα περί «βοήθειας του γερμανικού παράγοντα» είναι καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου