Σάββατο, Αυγούστου 23, 2014

Άγνωστος Χατζιδάκις στο Ηρώδειο ...


Το ανέκδοτο soundtrack που συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις για την ταινία του G. Ferrara «Faccia di spia» θα ακουστεί για πρώτη φορά στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου σε δύο συναυλίες που θα δοθούν στο Ηρώδειο από ...
την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό.



Ο Χατζιδάκις έγραψε τη σουίτα για την ομώνυμη ταινία το 1975, παραμένοντας για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία.
To θέμα της ταινίας είναι τα παιχνίδια συνομωσίας των κέντρων εξουσίας και η φυσική αντίδραση των λαών. Ο σκηνοθέτης ακολούθησε τον απόλυτο ρεαλισμό στο σενάριο, συνδυάζοντας τα πλάνα μυθοπλασίας με επίκαιρο υλικό της εποχής. Έμπνευση του συνθέτη έγιναν τα σύμβολα της ελευθερίας,της δικαιοσύνης, της πνευματικής ανάτασης αλλά και της βίας της εξουσίας μέσα από μορφές της σύγχρονης ιστορίας. Το τελευταίο πλάνο της ταινίας ήταν μια ζοφερή προφητεία που πάγωσε την ανθρωπότητα λίγα χρόνια αργότερα.
Το δεύτερο μέρος της συναυλίας, στην οποία θα τραγουδήσουν η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos, περιλαμβάνει μια επιλογή από τα δημοφιλέστερα τραγούδια που συνέθεσε ο Χατζιδάκις για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Τις παραστάσεις επιμελείται ο ίδιος ο γιος του συνθέτη Γιώργος Χατζιδάκις, με αφορμή τα είκοσι χρόνια από τον θάνατό του.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι επιμελείται το έργο του πραγματοποιώντας εκατοντάδες συναυλίες και επανεκδόσεις. Στόχος του είναι η επαναπροσέγγιση των έργων που υπάρχουν στο επίσημο αρχείο του Χατζιδάκι αλλά και η γνωριμία του κοινού με μια σειρά από ανέκδοτα έργα. Από τη διπλή συναυλία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο ξεκινάει η συστηματική παρουσίαση των μουσικών έργων του σπουδαίου συνθέτη.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου