Πέμπτη, Αυγούστου 21, 2014

Η ιστορία του φωτορεπόρτερ, που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές...



Ψυχοπαθείς άνθρωποι σκοτώνουν άλλους ανθρώπους με πρόσχημα τη θρησκεία.

Δεν είδα το βίντεο, και δεν θέλω. Είδα μερικά...stills:
Μετά από δυο χρόνια ομηρίας και βασανιστηρίων, ο James Wright Foley ετοιμάζεται να πεθάνει.








Οι φωτογραφίες -όπως και όλες οι φωτογραφίες των τελευταίων μηνών πχ. από τη Γάζα- λένε πολλά. Στις συγκεκριμένες προσέχω την έκφραση του προσώπου του και τη στάση του σώματός του και προσπαθώ να φανταστώ όλα αυτά που νιώθει. Δεν προσπαθώ πολύ όμως, γιατί φρικάρω.

 
Ο James Wright Foley είχε γεννηθεί πριν από 40 περίπου χρόνια στο Ρότσεστερ του New Hampshire.

Από μικρός ήθελε να γίνει δημοσιογράφος. Έβρισκε συναρπαστική την κάλυψη εμπόλεμων ζωνών, γιατί θεωρούσε πως με τα φωτορεπορτάζ του θα μπορούσε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη φρίκη του πολέμου, της φτώχειας και της αδικίας.

Είχε αποφοιτήσει απ' το Marquette University το 1996 και απ' τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Northwestern University το 2008.

Με το που πήρε το (δεύτερο) πτυχίο του στη Δημοσιογραφία, αποφάσισε να ταξιδέψει στις χώρες που υπέφεραν περισσότερο από συγκρούσεις και θρησκευτικό φανατισμό.

Ως ελεύθερος ρεπόρτερ έγινε γνωστός για τις ανταποκρίσεις του από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία. Τα φωτορεπορτάζ του δημοσιεύονταν μεταξύ των άλλων στο Γαλλικό Πρακτορείο και το GlobalPost.

Το 2011 μαζί με άλλους ρεπόρτερ, είχε απαχθεί στη Λιβύη από φανατικούς υποστηρικτές του Καντάφι. Μετά από 45 μέρες είχε αφεθεί ελεύθερος. Η Clare Morgana Gillis, δημοσιογράφος και φίλη του Foley που είχε έζησε μαζί του εκείνες τις 45 μέρες ομηρίας είχε δηλώσει αργότερα: "Η αιχμαλωσία ήταν ό,τι πιο αντίθετο στη φύση του Jim. Κι όμως όταν μας πιάσανε αυτός ήταν που προσπαθούσε με όλη του την ενέργεια να μας φτιάξει το κέφι και να μας δώσει κουράγιο."



Ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2012, ο Foley απήχθη στην βορειοδυτική Συρία. Βρισκόταν έξω από ένα καφέ με τον μεταφραστή του. Άντρες με όπλα τους αιχμαλώτισαν. Ο μεταφραστής αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά. Ο Foley αγνοούνταν από τότε. Είχαν δημιουργηθεί πολλές σελίδες στο ίντερνετ (FREE FOLEY) από συγγενείς και φίλους του, οι οποίοι ερευνούσαν ακατάπαυστα το μυστήριο της εξαφάνισής του.

Σταμάτησε να θεωρείται αγνοούμενος πριν από λίγες ώρες...

lifo.gr (Άρης Δημοκίδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου