Πέμπτη, Αυγούστου 28, 2014

"Εκπαιδευτικό" ταξίδι Ελλήνων δημοσιογράφων στη Γερμανία


Γράφει ο Πάνος Σιδέρης

Σε συνθήκες σχεδόν μυστικότητας προετοιμάζεται από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εδώ και λίγο καιρό πενταήμερη αποστολή επιλεγμένων ελλήνων δημοσιογράφων στο Βερολίνο στις 8-13 Σεπτεμβρίου. Το θέμα του ταξιδιού...«ενημέρωσης» είναι «Η κουλτούρα μνήμης, η ιστορική επεξεργασία και η συμφιλίωση», όπως αναφέρει έγγραφο του γερμανικού ΥΠΕΞ. Τα ονόματα των ελλήνων δημοσιογράφων που έχουν επιλεγεί για να παρακολουθήσουν την ενημέρωση που τους ετοιμάζει το γερμανικό ΥΠΕΞ δεν έχουν ανακοινωθεί και για την ώρα φυλάσσονται κι αυτά ως μυστικό.

Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, ο στόχος της αποστολής είναι α) η καλύτερη προβολή των γερμανικών θέσεων στα ΜΜΕ β) η βελτίωση της εικόνας της Γερμανίας στον ελληνικό λαό μέσω των ΜΜΕ και γ) η προώθηση των γερμανικών θέσεων σχετικά με τις επανορθώσεις του β’ παγκόσμιου πολέμου.



Έγγραφο του γερμανικού ΥΠΕΞ για το ενημερωτικό ταξίδι των ελλήνων δημοσιογράφων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που σχεδιάζεται (αλλά δεν έχει κλείσει ακόμα) οι έλληνες δημοσιογράφοι θα φτάσουν στο Βερολίνο τη Δευτέρα 8/9 το απόγευμα και θα τους υποδεχθεί ο γερμανός πρώην πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, ενώ το βράδυ θα έχουν δείπνο στο οποίο θα είναι ομιλήτρια η γερμανίδα πρόεδρος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας, που ανήκει στο αριστερό κόμμα του Die Linke, το οποίο (όπως συμβαίνει και με το πολιτικό ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και την ατζέντα Φούχτελ) συμμετέχει πρόθυμα στους εθνικού χαρακτήρα σχεδιασμούς της γερμανικής κυβέρνησης- κάτι εντυπωσιακό για τα δικά μας δεδομένα.

Η δεύτερη μέρα της αποστολής είναι αφιερωμένη σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στους Εβραίους: στη ζωή των Εβραίων στη Γερμανία, στα εβραϊκά μνημεία της Γερμανίας, στην πολιτική της Γερμανίας πάνω στα θέματα αυτά κτλ. Ο στόχος προφανής: να πείσουν πόσο έχει αλλάξει η Γερμανία μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο και ότι δεν είναι πια η ίδια, άρα δεν πρέπει να προκαλεί ούτε τους σχετικούς συνειρμούς, ούτε φόβους.

Για την τρίτη μέρα προγραμματίζεται επίσκεψη στο γερμανικό ΥΠΕΞ για ενημερωτική συζήτηση, κυρίως για τις οφειλές του β’ παγκοσμίου πολέμου, ενώ η τέταρτη μέρα έχει ως θέμα την Ελλάδα στα γερμανικά ΜΜΕ. Το πρωί θα επισκεφτούν την εφημερίδα Tagesspiegel, η οποία είναι κεντροαριστερή, στα ελληνικά θέματα ωστόσο, υποστηρίζει ξεκάθαρα την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στη συνέχεια προγραμματίζουν να τους πάνε στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle για συζήτηση με τον επικεφαλής της, Σπύρο Μοσκόβου. Πρόκειται για ένα δημοσιογράφο, που παρότι είναι Έλληνας, οι θέσεις του, ειδικά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν διαφέρουν από τις γερμανικές. Σε άρθρο του π.χ τον περασμένο Μάρτιο με τίτλο «Η εργαλειοποίηση των αποζημιώσεων» ο Σπύρος Μοσκόβου ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σχετικά με τις αποζημιώσεις κάτι που χρειάζεται «θάρρος και θράσος». Στο άρθρο αυτό υποστηρίζει ότι η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει πιθανότητες για «καινούργιες» αποζημιώσεις αφού το θέμα έκλεισε το 1960 με τη συμφωνία για αποζημίωση 150 εκατομμυρίων μάρκων.

Αυτό όμως, λέει, δεν εμποδίζει τους πολιτικούς να εκμεταλλεύονται το θέμα δημοσίως, ειδικά τώρα που πολλοί Έλληνες νομίζουν ότι τους φταίει η Γερμανία για την κοινωνική δυστυχία πολλών ευρωπαϊκών χωρών που τους επιβλήθηκε αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Σε αυτό, λέει, ταιριάζει η δαιμονοποίηση της Γερμανίας και η δήθεν αιώνια ενοχή που πρέπει να έχει για τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Κι αυτά, όπως αναφέρει, ενώ τα ελληνικά κόμματα που οδήγησαν τη χώρα σε αυτά τα χάλια επαναλαμβάνουν την παράσταση του «γερμανού αναμορφωτή» της Ευρώπης. Και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι αυτή «η παραμόρφωση της πραγματικότητας απαιτεί θάρρος αλλά και αναίδεια».

Στη δημοσιογραφική αποστολή σχεδιάζεται και συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας, ενώ εντύπωση κάνει ότι στο υπό σχεδιασμό πρόγραμμα αναφέρει και τον έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα έχει και πολλές χαλαρές στιγμές, με γεύματα, δείπνα, κονσέρτα και ξεναγήσεις ώστε οι έλληνες δημοσιογράφοι καλεσμένοι του γερμανικού ΥΠΕΞ να έχουν μία ευχάριστη διαμονή αυτές τις πέντε μέρες στο Βερολίνο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου