Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 17, 2014

Τελευταίες πιέσεις στη Σκοτία πριν το δημοψήφισμα


Να στηρίξουν την ανεξαρτησία της περιοχής και τον διαχωρισμό της από τη Μεγάλη Βρετανία καλεί τους Σκοτσέζους ο πρωθυπουργός Αλεξ Σάλμοντ ενώ οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας δεσμεύονται να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκοτία εάν οι... ψηφοφόροι ταχθούν κατά της ανεξαρτησίας. Τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα δίνουν την ύστατη μάχη καθώς αύριο Πέμπτη διεξάγεται το κρίσιμο δημοψήφισμα και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ υποστηρικτών του «ναι» και του «όχι» είναι μικρή.


Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Σκoτίας Άλεξ Σάλμοντ ανέφερε στο μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους: "Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί" . Τους ζητά να αγνοήσουν τα " παράλογα σενάρια καταστροφολογίας" και να εμπιστευτούν το ένστικτό τους ενώ τονίζει ότι μόνο οι ίδιοι μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει η Σκοτία.Ο Σάλμοντ απέρριψε και την υπόσχεση για παραχώρηση περισσοτέρων εξουσιών -που έδωσαν βρετανοί ηγέτες των τριών βασικότερων κομμάτων -λέγοντας ότι είναι "μια τελευταίας στιγμής απελπισμένη προσφορά του τίποτα" η οποία "δεν πρόκειται να αποτρέψει το λαό της Σκωτίας από την τεράστια ευκαιρία που δίνεται στη Σκωτία να πάρει το μέλλον στα χέρια της".

Σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Record με τίτλο «ο Όρκος», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νίκ Κλεγκ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ δηλώνουν: "Η αρνητική ψήφος θα παραδώσει ταχύτερες, ασφαλέστερες και καλύτερες αλλαγές από ό,τι ο διαχωρισμός".

Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» είναι πολύ μικρή. Η πιο πρόσφατη δείχνει ότι το 51% των Σκωτσέζων τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, ενώ το 49% υπέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου