Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 01, 2014

Πάει... περίπατο ο φόρος με τον μήνα...


Στις καλένδες παραπέμπει το υπουργείο Οικονομικών τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα μπορούσε από τις αρχές του 2015, να αλλάξει το σύστημα μηνιαίας παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις, ώστε οι...
εργοδότες ή τα ασφαλιστικά ταμεία να παρακρατούν κάθε μήνα το ένα δωδέκατο των φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα.

Στην τελευταία συμφωνία με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών δεσμευόταν ότι τον Ιούνιο του 2014 θα «παρουσιάσει οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή ενός τελικού συστήματος "Pay As You Earn" για όλους τους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις με πρώτο βήμα εφαρμογής από τον Ιανουάριο του 2015».

Το σύστημα PAYE, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1944 στο Ηνωμένο Βασίλειο και σήμερα εφαρμόζεται μεταξύ άλλων χωρών στην Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία προβλέπει ότι ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο παρακρατά σε μηνιαία βάση το ένα δωδέκατο των ετήσιων φόρων που αντιστοιχούν στο συνολικό εισόδημα.

Αν, για παράδειγμα, ένας μισθωτός έχει και εισοδήματα από ενοίκια, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ή ελευθέρια επαγγέλματα η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα αφορά μόνο στο μισθό του όπως σήμερα, αλλά και στα υπόλοιπά του εισοδήματα. Ο φόρος θα παρακρατείται στο σύνολό του από το μισθό.

Μετά τη συμφωνία με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να τρέχει διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Σε ένα από αυτά, η αρχική εφαρμογή του νέου μοντέλου θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα ενοίκια με τους εργοδότες ή τα ασφαλιστικά ταμεία να ενημερώνονται από τη ΓΓΔΕ για τα εισοδήματα από ενοίκια που εισπράττουν μισθωτοί ή συνταξιούχοι και να παρακρατούν και το φόρο που αναλογεί στο ενοίκιο. Τελικά, μπήκαν στο συρτάρι.

«Μετά τις αλλαγές που έγιναν από το καλοκαίρι, με την ενιαία παρακράτηση φόρου σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, θεωρήθηκε ότι δεν χρειάζεται να πάμε το σύστημα παραπέρα» εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Προσθέτει, πως ούτως ή άλλως σήμερα, κάθε μήνα σε μισθούς και συντάξεις παρακρατείται σχεδόν το ένα δωδέκατο του ετήσιου φόρου που αναλογεί , μειωμένο σε ποσοστό 1,5%.

Πράγματι, για όσους εισπράττουν ένα μισθό ή κύρια και επικουρική σύνταξη, με τη μηνιαία παρακράτηση όπως είναι σήμερα σχεδόν εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Αν υπάρχουν μάλιστα και κάποιες δαπάνες που μειώνουν το φόρο, όπως ιατρικά έξοδα, τότε με την εκκαθάριση προκύπτει επιστροφή φόρου ή μηδενικό εκκαθαριστικό.

Στην περίπτωση όμως όπου ένας φορολογούμενος εισπράττει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και παράλληλα έχει εισοδήματα από ενοίκια ή από ελευθέριο επάγγελμα, η τελική εκκαθάριση του φόρου μπορεί να οδηγήσει σε επιβαρύνσεις τέτοιες που συμβάλλουν στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τελικά, ως φαίνεται, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο μέτωπο της παρακράτησης από τις αρχές του 2015...
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου