Παρασκευή, Οκτωβρίου 24, 2014

Σύγκρουση κορυφής στη Νέα Δημοκρατία ενόψει εκλογών



Βουλευτές και υπουργοί συγκρούονται σε Α' και Β' Αθήνας

Το άγχος της «σίγουρης» επανεκλογής, ο ρόλος των «επωνύμων» της πολιτικής την επόμενη, κρίσιμη μέρα, οι αρχηγικές φιλοδοξίες ορισμένων, αλλά ακόμα και οι επιστροφές των διαγραμμένων βουλευτών...φέρνουν καραμπόλες στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής.

Το χαμηλό δημοσκοπικό βαρομετρικό για τη Νέα Δημοκρατία, όπως αποτυπώνεται από τις τελευταίες μετρήσεις, επιτείνει την αγωνία «βαριών» ονομάτων, με αποτέλεσμα να κάνουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την τελική επιλογή της περιφέρειας. Η απόφαση βέβαια για μετακίνηση σε άλλη εκλογική περιοχή είναι προνόμιο των πολιτικών της πρώτης γραμμής, που έχουν αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα όχι μόνο από την πολιτική τους δράση, αλλά και από την υπέρμετρη προβολή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Α’ ΑΘΗΝΩΝ

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συμμετοχή της στο Επικρατείας, επανακάμπτει στην Α’ Αθηνών, η οποία θα έχει τρεις έδρες λιγότερες με τη νέα απογραφή, σε μια προσπάθεια όχι απλώς να επανεκλεγεί, αλλά και να επανακτήσει την πρωτοκαθεδρία σε αυτή την περιφέρεια, όπου διατηρεί ισχυρά ερείσματα από το πέρασμά της από τον Δήμο Αθηναίων. Η παρουσία της στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, πέρα από άκρως ενδιαφέρουσα για την Α’ Αθηνών, θα είναι και υψηλού ρίσκου, αφού θα πρέπει να εκτοπίσει από την πρώτη θέση την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη.
Η υπουργοποίησή του στο Δημοσίας Τάξης περιπλέκει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας τώρα φιλοδοξεί να εκλεγεί στην πρώτη τριάδα. Βέβαια, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο και το πεδίο που αφήνουν ελεύθερο οι αποχωρήσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Νότη Μηταράκη. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει και επίσημα επίτροπος, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης μετακινείται στην «ασφαλή» περιφέρεια της Χίου.

Η πρόσφατη «άφεση αμαρτιών» που πήρε ο Νικήτας Κακλαμάνης προεξοφλεί την εκ νέου υποψηφιότητά του στη γνώριμή του Α’ Αθηνών, γεγονός που ανακατεύει περισσότερο την εσωκομματική τράπουλα, αφού μέχρι πρότινος οι συνυποψήφιοί του δεν υπολόγιζαν ότι θα επιστρέψει τόσο γρήγορα. Από την άλλη όμως στην ίδια περιφέρεια μπορεί να κατέβει και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, που εγκαταλείπει τη Β’ Αθηνών, μετά την υποψηφιότητά του στον Δήμο της Αθήνας στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, ο Θάνος Πλεύρης λαμβάνει στη Βουλή τη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου και στις επόμενες εκλογές ουσιαστικά θα μπει για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού με τη Νέα Δημοκρατία, αφού στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 είχε μετακινηθεί από τον ΛΑΟΣ και είχε τοποθετηθεί ως πρώτος επιλαχών, χωρίς να δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει τα όπλα. Αυτό όμως που θα αλλάξει άρδην το σκηνικό και εν τέλει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είναι η πιθανή μετακίνηση του Μάκη Βορίδη στην «πολιτική» Α’ Αθηνών από την Περιφέρεια Αττικής, όπου εκλέγεται από το 2007. Ο ίδιος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια αποτελεί εφαλτήριο για την «κορυφή», αφού ο ίδιος είναι από τα πιο προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη, με καθαρό ιδεολογικό στίγμα και συχνές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης. Πόσο μάλλον μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να αναλάβει την εκπροσώπηση της κυβέρνησης στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που δημιούργησε ποικίλες συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος και όχι μόνο.

Ολα αυτά όμως αφορούν μέρος του σχεδίου που έχει επεξεργαστεί το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενισχυθεί εκλογικά η Νέα Δημοκρατία, ενόψει της επόμενης αναμέτρησης, όποτε κι αν γίνει. Το πρωθυπουργικό γραφείο με τη μετακίνηση του Μάκη Βορίδη στην Α’ Αθήνας από τη μία μπορεί να επιδιώξει να επανακτήσει ψηφοφόρους που προτίμησαν τη Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές, ενώ από την άλλη θα δοκιμάσει και τις αντοχές της Ντόρας Μπακογιάννη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις «παλιοσειρές» (σ.σ.: Νικήτας Κακλαμάνης, Προκόπης Παυλόπουλος).

Β’ ΑΘΗΝΑΣ

Στη Β’ Αθήνας μετακινείται ο Νίκος Δένδιας, που εγκαταλείπει την Κέρκυρα, αφού στις τελευταίες εκλογές βγήκε για ελάχιστες ψήφους. Ο υπουργός Ανάπτυξης, πέρα από την επανεκλογή, πιστεύει ότι με την υποψηφιότητά του στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα ενισχύσει τις αρχηγικές του φιλοδοξίες, ευελπιστώντας ότι θα παίξει ρόλο στα πράγματα της Νέας Δημοκρατίας. Εκτός των άλλων, ο ίδιος επενδύει στο καραμανλικό στοιχείο και ήδη, μεταξύ άλλων, ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης και ο νέος γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Πάτροκλος Γεωργιάδης, προωθούν αυτή την προσπάθεια.
Ενας άλλος πρώην υπουργός, ο Γιάννης Μιχελάκης, έχει αρχίσει εδώ και καιρό να «δουλεύει» τη συγκεκριμένη περιφέρεια, αφού μετακινείται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο ίδιος ποντάρει πολλά στην υποστήριξη των αυτοδιοικητικών της Β’ Αθήνας, αφού σε αυτό βοηθάει και το πέρασμά του από το Εσωτερικών. Η υποψηφιότητά του βέβαια προκαλεί πονοκεφάλους στους συνυποψηφίους του, αφού οι αρνητικές δημοσκοπήσεις δημιουργούν συνθήκες πολιτικού αφανισμού στη Β’ Αθήνας.

Επαφές Ρουσόπουλου με στόχο την επιστροφή

Η επιστροφή του Θόδωρου Ρουσόπουλου στα δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας, έστω και με την ολιγόωρη παρουσία του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια, τον έφερε στο προσκήνιο, πράγμα που προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας των κυβερνήσεων Καραμανλή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», ανιχνεύει εκ νέου το ενδεχόμενο να πολιτευθεί στην Περιφέρεια Αττικής. Εξάλλου, είχε προαναγγείλει την υποψηφιότητά του στη συγκεκριμένη περιφέρεια το 2007, αλλά λόγω των έκτακτων συνθηκών εκείνης της περιόδου (πυρκαγιές), αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση. Το 2009 τον πρόλαβαν οι δικαστικές εξελίξεις για το Βατοπαίδι και τελικά αποσύρθηκε. Τώρα όμως φαίνεται να επιθυμεί τη δικαίωσή του και από την εκλογική διαδικασία.
Οι πληροφορίες επιμένουν πως ήδη έχει ξεκινήσει, έστω και αθόρυβα, τις επαφές του, με στόχο όχι μόνο να επανεκλεγεί, αλλά και να κατακτήσει την «κορυφή», εκεί όπου είχε σταματήσει ξαφνικά ο πολιτικός του χρόνος. Κάτι όμως που δείχνει ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί από τότε μέχρι σήμερα στην πολιτική ζωή.
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου