Κυριακή, Οκτωβρίου 19, 2014

H αγριότητα των αγορών και ο ΣΥΡΙΖΑ...


Η αντίδραση των αγορών στο επικοινωνιακό παιχνίδι Σαμαρά για έξοδο της χώρας από το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ...

με γνώμονα τις προεκλογικές σκοπιμότητές της, υποτάσσοντας σε αυτές στόχους εθνικής και κοινωνικής προτεραιότητας, όπως είναι η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο και η αναγκαία ρύθμιση του χρέους. Η στάση των αγορών, όμως, είναι εύλογο να προβληματίζει ή ακόμη και να φοβίζει τους πολίτες. Τι θα συμβεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν συμβαίνουν αυτά με μνημονιακή κυβέρνηση;
Οι αγορές δεν συμπεριφέρονται φιλικά, ούτε θα συμπεριφερθούν φιλικά απέναντι στη χώρα, με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η συμπεριφορά τους οφείλεται σε αιτίες που ανάγονται στην αρχόμενη κρίση των ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα κυβερνάει μια λαϊκά απονομιμοποιημένη κυβέρνηση, η οποία ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαπραγματευτεί το αναγκαίο μείζον: την αναδιάρθρωση, το κούρεμα του δημόσιου χρέους, ως αφετηρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Ορισμένοι έχουν μιλήσει για ασύμμετρη απειλή των αγορών εις βάρος της Ελλάδας, καθώς η Γαλλία και η Ιταλία, χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, γλιστράνε στην ύφεση. Και οι αγορές, εκμεταλλευόμενες την επιμονή του Βερολίνου στο αδιέξοδο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, κυνηγάνε λαίμαργα αίμα. Με ιδιόμορφο τρόπο η κρίση χρέους αποκτά ευρωπαϊκή διάσταση. Το ελληνικό πρόβλημα δεν συνιστά ούτε αναχρονισμό ούτε αρνητική ιδιαιτερότητα, αλλά εικονογραφεί σε μικρογραφία το μείζον ευρωπαϊκό δίλημμα για αλλαγή πορείας.
Είμαστε, λοιπόν, στην αρχή μιας νέας περιόδου στην παγκόσμια οικονομία, όπου το ευρωπαϊκό πρόβλημα έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη, όπως φάνηκε και στη συζήτηση στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ. Το παγκόσμιο χρέος, υπενθύμισε ο Κρούγκμαν, δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να κουρευτεί. Αυτή η συζήτηση είναι απαγορευμένη στο Βερολίνο. Η μόλυνση της Ευρωζώνης, όμως, διαφοροποιεί τα πράγματα. Σ' αυτό το νέο κύμα, που θα έχει ανοδικές και καθοδικές κινήσεις, αλλά πάντως θα σηματοδοτεί πρωτότυπες διεργασίες παγκοσμίως, εγγράφεται η προεξοφλημένη διεθνώς άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Προϋπόθεση για να διεκδικήσει και να εφαρμόσει το ψηφισμένο πρόγραμμά του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ισχυρή πλειοψηφία, καθαρή αυτοδυναμία. Όχι για να επαναλάβει την αλαζονική διακυβέρνηση του δικομματισμού, αλλά για να διαμορφώσει προϋποθέσεις πολιτικής σταθερότητας, ικανές να δημιουργήσουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες. Δεν είναι ώρα για ασθενικές κυβερνήσεις, ευάλωτες στις μεθοδεύσεις του κατεστημένου, ούτε σε κυβερνήσεις - Βαβέλ, χωρίς σαφές πρόγραμμα. Το 2014 δεν είναι 2012!
Οι πολίτες καλούνται να δώσουν αποφασιστικό μήνυμα πολιτικής αλλαγής, ώστε να αποτραπούν αντιδημοκρατικά παιχνίδια στις πλάτες τους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αντιστοιχηθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στη λαϊκή διαθεσιμότητα, στο δημοκρατικό ρεύμα αλλαγής, έτοιμος να προχωρήσει σε άνοιγμα προς ζωντανές δυνάμεις και κοινωνικά δραστήριους πολίτες, απαλλαγμένους από το άγος των προηγούμενων καταστάσεων. Η κοινωνία δεν ζητεί από τον ΣΥΡΙΖΑ υποσχέσεις. Απαιτεί καθαρές δεσμεύσεις και αλήθεια. Με ισχυρό εσωτερικό μέτωπο και με αξιοποίηση διεθνών συμμαχιών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει την αγριότητα της αγοράς. Από την έκβαση της σύγκρουσης, αλλά και από την πολιτική προνοητικότητα για διέξοδο, ακόμη και συμβιβασμούς (ποιος ξέχασε το Μπρετ Λιτόφσκ;) προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, θα καθοριστεί η επιτυχία του πρωτότυπου εγχειρήματος δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με πρώτο καθήκον και πολιτικό τεστ την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - αδιαπραγμάτευτα!

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου