Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014

Καραμανλική στροφή Σαμαρά: Φέρνει τον "βασικό μέτοχο" στο νέο Σύνταγμα (σσ δηλαδή, ο Αντώνης θα τα βάλει με τους φίλους του;)


"Ξήλωμα" του Μνημονίου και συνταγματική προστασία μισθών και συντάξεων από κατασχέσεις

του Γιώργου Λυκουρέντζου
Τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση γνωστοποίησε ο επικεφαλής της γαλάζιας ομάδας Προκόπης Παυλόπουλος αποκαλύπτοντας ότι μεταξύ των προτάσεων υπάρχει η επαναφορά της ρύθμισης για τον βασικό μέτοχο στα ΜΜΕ αλλά και συνταγματική προστασία μισθών και συντάξεων από κατασχέσεις.

Από τις πρώτες αναφορές του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι έκανε εκτενή αναφορά στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους κατέστη σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να ξηλώσει το Μνημόνιο με νέο Σύνταγμα. Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η μνημονιακή νομοθεσία έπληξε το κοινωνικό κράτος και πρόσθεσε ότι απαιτείται συνταγματική προστασία στην ιδιοκτησία. "Αν κάτι εθίγη από τη μνημονιακή νομοθεσία ήταν το κοινωνικό κράτος. Πρέπει να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση για ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Προς το παρόν η νομοθεσία προστατεύει την ιδιοκτησία μόνο ως προς τα εμπράγματα δικαιώματα. Πρέπει να υπάρξει ανάλογη προστασία για μισθούς και συντάξεις" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχε και το ότι σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να επαναφέρει τις διατάξεις για τον βασικό μέτοχο παρά το αδιέξοδο που είχε προκαλέσει ανάλογη πρόταση το 2005. Όπως υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος το 2008 η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαίωσε στην συντριπτική του πλειοψηφία τον νόμο της κυβέρνησης Καραμανλή για τον βασικό μέτοχο, πλην του σημείου για τους συγγενείς των μετόχων. "Το Σύνταγμα θα εναρμονιστεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον βασικό μέτοχο στο συγκεκριμένο σημείο" είπε ο κ. Παυλόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η εναρμόνιση θα ανοίξει τον δρόμο για τον εκτελεστικό νόμο εφαρμογής του βασικού μετόχου στα ΜΜΕ

Αναλυτικά οι βασικοί άξονες της πρότασής της Ν.Δ περί αναθεώρησης του Συντάγματος είναι, σύμφωνα με την σειρά των αναθεωρητέων διατάξεων, οι εξής:

Α. Θεσμοθέτηση πρόσθετων εγγυήσεων για την προστασία της εθνικής μας ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.

Β. Περαιτέρω θωράκιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, και ιδίως εκείνα που αφορούν:
1. Τον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
2. Την παιδεία, ώστε η Χώρα μας ν’ αποτελέσει κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή μας.
3. Την ιδιοκτησία, προεχόντως δε την ακίνητη.
4. Το περιβάλλον, ώστε να τονωθούν η αειφόρος ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής.

Γ. Δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία των Πολιτικών Κομμάτων κι εφοδιασμός τους με τ’ απαραίτητα εχέγγυα –αλλά κι επιφόρτισή τους με τις ανάλογες υποχρεώσεις- ώστε να συμβάλλουν πραγματικά στην υπεράσπιση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Με παράλληλη ενίσχυση της διαφάνειας των οικονομικών τους και των οικονομικών των προσώπων που μετέχουν στον δημόσιο βίο, μελών τους ή μη.

Δ. Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον θεσμό του δημοψηφίσματος.

Ε. Εξορθολογισμός του τρόπου λειτουργίας της Εκτελεστικής Εξουσίας κι ενίσχυση των αντίστοιχων θεσμικών αντιβάρων, κυρίως μέσα από:
1. Την αποκατάσταση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, με παράλληλη αλλαγή του καθεστώτος εκλογής του ώστε να διαθέτει την αναγκαία προς τούτο δημοκρατική νομιμοποίηση.
2. Την κατάλληλη πρόβλεψη της οργάνωσης και λειτουργίας της Κυβέρνησης και οριοθέτηση των σχέσεών της με τη Νομοθετική Εξουσία και τους Βουλευτές> Καθώς και μέσα από τον περιορισμό της διάρκειας των θητειών των κορυφαίων οργάνων της.
3. Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης εκπλήρωσης της αποστολής τους.

ΣΤ. Ενίσχυση της Νομοθετικής Εξουσίας κατά την άσκηση του νομοθετικού της έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κυρίως μέσα από:
1. Την περαιτέρω εμπέδωση της σταθερότητας του εκλογικού συστήματος και την θέσπιση ρυθμίσεων που διευκολύνουν την εξάντληση της συνταγματικώς προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.
2. Την λελογισμένη μείωση του αριθμού των Βουλευτών και τον περιορισμό του ειδικού προστατευτικού καθεστώτος που τους διέπει, στα όρια όπου τούτο είναι απολύτως απαραίτητο για την επιτέλεση των συνταγματικώς προσδιορισμένων καθηκόντων τους.
3. Την υιοθέτηση ρυθμίσεων που καθιστούν ουσιαστική τόσο την άσκηση του νομοθετικού και του κοινοβουλευτικού έργου των Βουλευτών όσο και την απρόσκοπτη επικοινωνία της Βουλής με την κοινωνία των πολιτών.

Ζ. Περαιτέρω παγίωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, κυρίως μέσα από:
1. Την εκ βάθρων αλλαγή του καθεστώτος της ευθύνης των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών.
2. Την απεξάρτηση του τρόπου εκλογής της Ηγεσίας της από την επιρροή της Εκτελεστικής Εξουσίας.
3. Την θεσμοθέτηση Συνταγματικού Δικαστηρίου με αμιγώς δικαστική σύνθεση.
4. Την σαφή οριοθέτηση της δικαιοδοσίας και των αρμοδιοτήτων μεταξύ Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η. Αναμόρφωση των διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν την οικονομία και τον κρατικό παρεμβατισμό ώστε:
1. Να ενισχυθεί, πάντοτε μέσα στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, η ιδιωτική πρωτοβουλία και ν’ αποκτήσει η κρατική παρέμβαση πραγματική αναπτυξιακή νοοτροπία.
2. Να επιλύονται, το ταχύτερο δυνατόν, οι σχετικές διαφορές από την Δικαιοσύνη προς διευκόλυνση των εκάστοτε νομίμως εκδηλούμενων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου