Τετάρτη, Νοεμβρίου 26, 2014

Ρώσοι χάκερς μπαίνουν στις κάμερες των σπιτιών μας



Όσοι κρύβουν τις κάμερες στο λαπτοπ τους δικαιώνονται. Οι παρακολουθήσεις μέσω των webcam είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και οι περισσότεροι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μη δουν μια μέρα το πρόσωπό τους ή το προσωπικό τους χώρο στο διαδίκτυο. Τι...γίνεται όμως με τις κάμερες ασφαλείας που-σχεδόν-κάθε σπίτι έχει εγκαταστήσει, όπως επίσης και οι περισσότερες επιχειρήσεις; Όσοι δεν έχουν προνοήσει και δεν έχουν “κλειδώσει” τις κάμερες μπορούν να πέσουν θύμα χάκερς. Αυτό απέδειξε ένας ρώσικος δικτυακός τόπος, ο οποίος προσφέρει ζωντανές μεταδόσεις από χιλιάδες “ξεκλείδωτες” διαδικτυακές κάμερες σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στις 250 χώρες βρίσκεται η Ελλάδα και η Κύπρος, στις οποίες εμφανίζονται 36 και 9 παραβιασμένες κάμερες αντίστοιχα.

Η λίστα του δικτυακού τόπο Insecam περιλαμβάνει ακόμα 4.591 κάμερες στις ΗΠΑ, 2.059 στη Γαλλία, 1.536 στην Ολλανδία και 500 στη Βρετανία.

Άλλες είναι κάμερες από κλειστά συστήματα τηλεόρασης, άλλες κάμερες ασφαλείας και άλλες οικιακές κάμερες για την παρακολούθησης βρεφών.

Στη Βρετανία, ο επίτροπος Πληροφοριών Κρίστοφερ Γράαμ δήλωσε ότι το Insecam δήλωσε ότι θα έρθει σε επαφή με τις ρωσικές αρχές, καθώς και με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, προκειμένου να κλείσει ο δικτυακός τόπος.

“Το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ ενημέρωσαν τους Αυστραλούς και οι Αυστραλοί ενημέρωσαν τους Καναδούς. Οι Καναδοί ενημέρωσαν εμάς. Το γνωρίζουμε εδώ και περίπου 24 ώρες”, είπε ο Γκράαμ την Πέμπτη.

Οι χρήστες των καμερών που εμφανίζονται στο Insecam είτε άφησαν τον κωδικό πρόσβασης στις εργοστασιακές ρυθμίσεις είτε άφησαν τη συσκευή εντελώς ξεκλείδωτη.

Το Insecam προσφέρει λίστες των παραβιασμένων καμερών ανά χώρα και ανά κατασκευαστή. Όπως επισημαίνει το BBC ο κατασκευαστής που εμφανίζεται τις περισσότερες φορές είναι η κινεζική Foscam και ακολουθούν οι Linksys και Panasonic.

Ο επίτροπος Πληροφοριών της Βρετανίας κάλεσε τους χρήστες να χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης με ασυνήθιστους χαρακτήρες και να εξετάσουν τις ρυθμίσεις ασφάλειας των καμερών που συνδέονται στο Διαδίκτυο.

Οι μη ασφαλείς κάμερες μπορούν να εντοπίζονται αυτόματα από λογισμικό των χάκερς.
sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου