Δευτέρα, Δεκεμβρίου 22, 2014

Όλα λάθος, κύριε πρωθυπουργέ...


Σημείο προς σημείο αναίρεση των επιχειρημάτων που διατύπωσε στο διάγγελμά του ο κ. Σαμαράς, στην προσπάθεια του να γαντζωθεί στην εξουσία...
Συνήθως στα διαγγέλματα λέγονται βαρυσήμαντες κουβέντες, όπως εκείνη η φοβερή ατάκα του Τζον Κένεντι, «Μη ρωτάς τι έκανε η πατρίδα για σένα, να ρωτάς τι έκανες εσύ για την πατρίδα». Αντ’ αυτού, ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του απλώς επανέλαβε το...
γνωστό και φθαρμένο «Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ!».

Είναι γνωστό ότι ο κ. Σαμαράς αποφεύγει κάθε είδους διάλογο. Με τους πολιτικούς του αντιπάλους, στη Βουλή ή εκτός αυτής, με δημοσιογράφους, με την κοινωνία. Η φόρμα του διαγγέλματος, λοιπόν, ταιριάζει κουτί στον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αρέσκεται να επικοινωνεί: τον μονόλογο.

Καλύπτοντας το κενό που δημιουργεί αυτή η τακτική, σπεύδω να σχολιάσω, σημείο προς σημείο, το πρωθυπουργικό διάγγελμα. Φυσικά το εγχείρημα δεν είναι ισοδύναμο με αυθεντικό διάλογο, ελπίζω όμως ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Ο Ελληνικός λαός δεν θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Και έχει δίκιο…»

Αυτό αφήστε καλύτερα να το πει κάποιος άλλος, κ. Σαμαρά. Είστε ο τελευταίος άνθρωπος που δικαιούται να αποφανθεί επ’ αυτού. Κι εκείνος, επίσης, που έχει το μεγαλύτερο συμφέρον να μη γίνουν πρόωρες εκλογές.

«…Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα και το συμφέρον της Χώρας, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή…»

Όχι, δεν κάνετε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα. Για το συμφέρον της χώρας δεν μιλάω, είναι υποκειμενικό. Είναι κακό, πάντως, να συγχέει κανείς το συμφέρον της χώρας με το ατομικό του ιδιοτελές συμφέρον. Όσον αφορά τώρα την επιταγή του Συντάγματος, το Σύνταγμα πουθενά δεν λέει ότι πρέπει ψυχαναγκαστικά να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την εκάστοτε Βουλή. Αντιθέτως, προβλέπει ρητά την καταφυγή σε βουλευτικές εκλογές σε περίπτωση που η Βουλή δεν κατορθώσει να εκλέξει πρόεδρο με την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Ακριβώς η περίπτωσή μας, δηλαδή.

«…Πρέπει να μη γίνουν εκλογές… Πρέπει να τερματισθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα στην επόμενη μέρα…»

Πάλι συγχέετε το «πρέπει» με το «θέλω». Για αλλάξτε το λίγο να δω κάτι… «Θέλω να μη γίνουν εκλογές». Τώρα μάλιστα, ακούγεται ακριβέστερο. Αλλά το «πρέπει» είναι άλλη υπόθεση. Στο κάτω κάτω, εκλογές σημαίνει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Τι καλύτερο, λοιπόν, εφόσον μόνος σας παραδέχεστε ότι διανύουμε περίοδο «πολιτικής αβεβαιότητας»; Την πολιτική αβεβαιότητα τη δημιούργησαν και την επέτειναν οι πολιτικές σας. Ας μη λησμονούμε ότι εσείς κυβερνάτε – όσο κυβερνάτε. Γιατί να πιστέψει κανείς ότι ένας πρόσκαιρος συμβιβασμός στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας θα άρει την πολιτική αβεβαιότητα, όσο οι συνθήκες που την παράγουν θα παραμένουν αλώβητες;..

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Χριστόφορου Κάσδαγλη, πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου