Δευτέρα, Ιανουαρίου 26, 2015

ΕΕ-ΔΝΤ: Παράθυρο για ελαφρύνσεις, όχι σε κούρεμα του ελληνικού χρέους...

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άφησαν τη Δευτέρα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν «διευκολύνσεις» προς την Αθήνα σε ό,τι αφορά τις ωριμάνσεις του ελληνικού χρέους, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι...
η Ε.Ε. δεν πρόκειται να στηρίξει μια πρόταση για ένα νέο «κούρεμα». Παράλλήλα, οι εταίροι υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.


Ο Γερμανός επίτροπος της Ε.Ε., Γκούντερ Έτινγκερ, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία είπε ότι «εάν ‘κουρευτεί’ το ελληνικό χρέος, θα δοθεί λανθασμένο μήνυμα στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία την Κύπρο ή την Ισπανία». Παράλληλα, σε άλλες δηλώσεις του προς το πρακτορείο Reuters, επισήμανε ότι η στάση της Ε.Ε. δεν γίνεται να μεταβληθεί λόγω του αποτελέσματος στις ελληνικές εκλογές και κατέληξε: «Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχουν περιθώρια ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων, σημειώνοντας, όμως ότι «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της».

«Δεν θα διαγράψουμε δάνεια, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης ή των ωριμάνσεων», είπε ο Στουμπ.

Σε πιο αυστηρό τόνο κινήθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες και τις συμφωνίες που έχει θέσει η Ευρώπη. «Σεβασμός στους κανόνες δεν μπορεί να σημαίνει πως μια χώρα απλώς ζητά δάνεια, χωρίς να υλοποιεί καμία προϋπόθεση», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Αν λες ότι θέλεις να παραμείνεις στο ευρώ, τότε αυτό σημαίνει πως πρέπει να αποδεχθείς τους κανόνες και τις συμφωνίες. Και επίσης συνεπάγεται ότι κάθε χώρα που χρειάζεται στήριξη [...] οφείλει να τηρήσει αυτούς τους όρους», είπε με έμφαση ο επικεφαλής του Eurogroup.

Και πρόσθεσε: «Πάντα λέγαμε ότι θα επανεξετάσουμε την βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Έχουμε ήδη κάνει πολλά για να διευκολύνουμε τις συνθήκες για το χρέος της Ελλάδας, δεν βλέπω κάτι το κατ’ επείγον εκεί». Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθάρισε πως στην ΕΕ υπάρχει σήμερα πολύ χαμηλή στήριξη σε ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σουλτς: Δεν υπάρχει προθυμία στην Ε.Ε. για «κούρεμα»

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αναμένει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πλειοψηφία πρόθυμη να στηρίξει αυτό το βήμα», επισήμανε ο Σουλτς, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών και δη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σουλτς τόνισε πως «ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις ριζοσπαστικές του δεσμεύσεις, κάτι που, άλλωστε, το είπα και στον ίδιο χθες το βράδυ.» «Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, «πιστεύω πως η Ελλάδα θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους».

ΕΚΤ: Όχι σε ελάφρυνση χρέους, ναι σε ελάφρυνση ομολόγων

Εν τω μεταξύ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι «η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας», αφήνοντας, ωστόσο, ένα μικρό περιθώριο ως προς τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων.

Μιλώντας στη εφημερίδα Handelsblat, ο Κερέ δήλωσε: ««Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να αποφασίσει εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ελάφρυνση του χρέους...Αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ελάφρυνση που θα περιλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblat ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να αποφασίσει εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ελάφρυνση του χρέους...Αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ελάφρυνση που θα περιλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ», είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατόν για νομικούς λόγους.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση για να δημιουργήσουν βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης».

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητάει ειδική μεταχείριση για το χρέος

Με δηλώσεις της προς το Reuters αλλά και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Αθήνα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης και υπογράμμισε: «Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες της ευρωζώνης που πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές κατηγορίες για τη μια ή την άλλη χώρα»

Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται περί μέτρων λιτότητας. Αυτές είναι δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν».
nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου