Τρίτη, Ιανουαρίου 27, 2015

Στο βαθύ τούνελ της εσωστρέφειας μπαίνει η Ν.Δ. ...

Σε περίοδο μακράς και δύσκολης δοκιμασίας, που φτάνει μέχρι τον πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα της, μπαίνει η Ν.Δ., μετά τη βαριά εκλογική ήττα. Η στρατηγική του φόβου, που πήρε πάνω του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, απέτυχε να συσπειρώσει τους...
συντηρητικούς ψηφοφόρους και να κόψει το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στον χώρο της παράταξης, που αποτυπώνονται στο ερώτημα προς τα πού θα κινηθεί εφεξής, δεξιά ή κεντροδεξιά.
Στην πρώτη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφού προηγουμένως τηλεφώνησε για να συγχαρεί τον νικητή της αναμέτρησης Αλ. Τσίπρα, επιχείρησε να τονώσει το ηθικό του κόσμου και των στελεχών του κόμματος. Ως προς τη δική του θέση ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Επειτα από διαδοχικές συσκέψεις με τους συνεργάτες του και τηλεφωνική επικοινωνία με στελέχη και βουλευτές του κόμματος, κατέληξε στην απόφαση να παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ. και έδωσε το στίγμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο.


Ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε τη συγκίνησή του και ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα του στη δύσκολη, όπως είπε, αναμέτρηση και τους κάλεσε να είναι περήφανοι. Αμέσως μετά τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός μίλησε και όλοι σεβόμαστε την απόφασή του» και πρόσθεσε: «Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη, παρέλαβα τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αντέξαμε, αποτρέψαμε τα χειρότερα, βγάλαμε τη χώρα από την ύφεση και τα ελλείμματα, βάλαμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη και για την έξοδο από την κρίση.


»Δημιουργήσαμε μία καινούργια παράδοση συναινέσεων και διακομματικών κυβερνήσεων. Υποχρεωθήκαμε και πήραμε επώδυνα μέτρα και έγιναν και σφάλματα, αλλά αποτρέψαμε τα χειρότερα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Παραδίδω μία χώρα χωρίς ελλείμματα, με ασφάλεια για τον πολίτη, μία χώρα που συντεταγμένα βγαίνει από την κρίση. Παραδίδω μία χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε. και του ευρώ. Για το καλό του τόπου, εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση αυτά τα κεκτημένα να τα διατηρήσει. Εχω ήσυχη συνείδηση, γιατί είπα την αλήθεια μέχρι τέλους στον λαό. Εύχομαι να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις μου».


Η επόμενη μέρα


Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι «δεν είναι ευχάριστο, αλλά η Ν.Δ. άντεξε και είναι όρθια, παρά τα πολύ δύσκολα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε. Φαίνεται ότι η Ν.Δ. να έχασε μόνο δύο μονάδες σε σχέση με το 2012 και παραμένει έτοιμη να παίξει ρόλο ως εγγύηση της ευρωπαϊκής σταθερότητας, της ασφάλειας και των μεταρρυθμίσεων. Ο ρόλος της θα είναι κρίσιμος, εγγυώμαι ότι θα διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο στο ακέραιο».


Με αυτόν τον σύντομο κυβερνητικό απολογισμό και τη διαβεβαίωση ότι ο ίδιος θα εγγυηθεί τον ρόλο της Ν.Δ. την επόμενη ημέρα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός επιχειρεί να προλάβει την εσωκομματική αμφισβήτηση πριν κατασταλάξουν τα νέα πολιτικά δεδομένα. Ο Αντ. Σαμαράς θα περιμένει τον σχηματισμό της κυβέρνησης και τις προγραμματικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αλλά και το πρόσωπο που θα υποδείξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Η Ν.Δ., όπως έχουν καταστήσει σαφές οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, θα επιμείνει στην υποψηφιότητα του Στ. Δήμα. Το ενδεχόμενο άλλου προσώπου απορρίπτεται χωρίς δεύτερη συζήτηση, ακόμη και αν προέρχεται από τη Ν.Δ., όπως έσπευσε να διαμηνύσει προεκλογικά για τον Δ. Αβραμόπουλο ο Δ. Σταμάτης. Με τη στάση αυτή φέρεται να συμφωνεί και ο Κ. Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκης.


Οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις για την ήττα άρχισαν πριν από τις κάλπες και είχαν επίκεντρο την προεκλογική στρατηγική που υιοθέτησε ο Αντ. Σαμαράς. Η Ν.Δ. κινήθηκε σε δύο γραμμές, την ψυχροπολεμική με κύριο εκφραστή τον Μ. Βορίδη και από την άλλη του Ευάγγ. Μεϊμαράκη και των μετριοπαθών υποψηφίων καραμανλικής προέλευσης αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Διακριτή απόσταση από τον πρωθυπουργό πήρε και ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να τηλεφωνήσει και να συγχαρεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.


Η αντιπαράθεση τείνει να πάρει χαρακτηριστικά σύγκρουσης ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού, καθώς το γενικό πρόσταγμα της προεκλογικής στρατηγικής είχαν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά (Χρ. Λαζαρίδης, Δ. Σταμάτης, Κ. Μπούρας, Γ. Μουρούτης, Στ. Παπασταύρου), ενώ η επιτελική ομάδα της Ν.Δ. (η Ε.Γ. με τον Α. Παπαμιμίκο, τον Μ. Δασκαλάκη και τον γενικό διευθυντή Κ. Τσιμάρα) περιορίστηκαν στο οργανωτικό μέρος.


Οι τρεις άξονες


Η προεκλογική στρατηγική της Ν.Δ. ορίστηκε σε τρεις άξονες, την υποδαύλιση του φόβου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, την προβολή των επόμενων βημάτων της Ν.Δ. για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ιδεολογική φόρτιση της εκλογικής αναμέτρησης. Εκ του αποτελέσματος η στρατηγική θεωρείται αποτυχημένη. Ωστόσο, από την πλευρά των ανθρώπων του Αντ. Σαμαρά, επισημαίνεται ότι «η Ν.Δ. βρέθηκε κοντά στα ποσοστά του 2012 μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης στην πιο κρίσιμη καμπή της χώρας». Από την άλλη, η κριτική εστιάζεται στο γεγονός ότι τα δεξιά και ακροδεξιά ανοίγματα «δεν απέφεραν ορατά αποτελέσματα» και παράλληλα «αντί να ανακοπεί το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκε».


Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα ασκήσει αντιπολίτευση η Ν.Δ., εάν θα συνεχίσει να κινείται προς τα δεξιά ή θα επιχειρήσει στροφή κεντροδεξιά. Η ομάδα των στενών συνεργατών του Αντ. Σαμαρά είχε επιλέξει από την ανάληψη της προεδρίας της Ν.Δ. ανοίγματα προς το ΛΑΟΣ και τη Χ.Α., θεωρώντας την προηγούμενη στρατηγική του μεσαίου χώρου που είχε ακολουθήσει ο Κ. Καραμανλής χαμένη υπόθεση και ξεπερασμένη από τις περιστάσεις.


Πλην όμως ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης, όπως και οι πρώην υπουργοί του Κ. Καραμανλή (Πρ. Παυλόπουλος, Μ. Γιαννάκου, Α. Σπηλιωτόπουλος κ.ά.) πριν και μετά τις εκλογές κινήθηκαν σε διαφορετικούς τόνους από αυτούς που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί. Και η Ντόρα Μπακογιάννη είχε ταχθεί υπέρ μίας συνετής αντιπολίτευσης στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και συναινετικών τόνων από την πλευρά της Ν.Δ.


Στάση αναμονής


Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης τηρεί στάση αναμονής μέχρι να πάρει ο πρόεδρος της Ν.Δ. τις αποφάσεις του. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι αν προσκληθεί από την επόμενη Κ.Ο. ή από την ηγεσία του κόμματος να αναλάβει ρόλο για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή δεν πρόκειται να αρνηθεί. Τις αποφάσεις του Αντ. Σαμαρά περιμένει και ο Μ. Βορίδης που δεν κρύβει τις αρχηγικές του φιλοδοξίες, ενώ και η Ντ. Μπακογιάννη έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει την πρώτη κίνηση. Ευθέως λοιπόν θέμα αμφισβήτησης δεν τίθεται για την ώρα προς το πρόσωπο του προέδρου, όμως στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η αμφισβήτηση προς τους συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά θεωρείται βέβαιο μέσα στη Ν.Δ. ότι θα κλιμακωθεί.


Το ζήτημα και για τις δύο τάσεις στη Ν.Δ. είναι κομβικής σημασίας. Η θεώρηση των σκληρών περί ισχνής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει και αυτή καταρριφθεί από το αποτέλεσμα και η βεβαιότητα της αριστερής παρένθεσης εξασθενεί. Το πρόβλημα για τη Ν.Δ., όπως αναγνωρίζουν στελέχη όλων των εσωκομματικών αποχρώσεων, «είναι να κρατήσει τώρα τη συνοχή της και να πάει με συμφωνημένα βήματα στις εσωκομματικές διαδικασίες που θα δώσουν το πολιτικό στίγμα του κόμματος για την επόμενη περίοδο» που θεωρείται κρίσιμη και για τη χώρα αλλά και για τον νέο πολιτικό χάρτη που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές.


Η δήλωση του κ. Σαμαρά δεν δίνει ξεκάθαρο στίγμα για την αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ. Δίνει όμως ξεκάθαρο στίγμα απέναντι στις σκέψεις που εκφράστηκαν χθες, από στελέχη του κόμματος για τη διενέργεια συνεδρίου αρχών και θέσεων, ή πολιτικής και ιδεολογικής ανασυγκρότησης σε σύντομο χρόνο, ότι δεν είναι στις προθέσεις του προέδρου της Ν.Δ.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου