Κυριακή, Φεβρουαρίου 01, 2015

Βρίσκουν αποκούμπι στον Κώστα Καραμανλή...

Βίοι παράλληλοι και τεμνόμενοι ή το Μνημόνιο τρώει τα παιδιά του;
Το ερώτημα για τον Αντ. Σαμαρά, που, παρά την πεποίθησή του περί αριστερής παρένθεσης του ΣΥΡΙΖΑ και την επιθυμία του κατ’ επέκταση να παραμείνει στον θώκο της προεδρίας της Ν.Δ., φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει ...πολλά εμπόδια και ίσως υποχρεωθεί τελικά να ακολουθήσει τον δρόμο του έως προχθές εταίρου του στη συγκυβέρνηση Ευάγγ. Βενιζέλου.


Η συνάντηση του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να ήταν μία από αυτές που οι δυο τους έχουν τακτικά, όπως τουλάχιστον θέλησε να την πλασάρει η πρώην υπουργός Εξωτερικών επί των κυβερνήσεών του. Ωστόσο η προαναγγελία της και ο χρόνος μόνο τυχαία δεν είναι, τέσσερις μόνο μέρες μετά το σαρωτικό για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα των εκλογών.


Οπως δεν είναι τυχαία η παρέλαση στην κυριολεξία μεγάλου μέρους και της νεοεκλεγείσας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού το τριήμερο που προηγήθηκε. Και πρέπει να σημειωθεί εμφατικά πως η πλειονότητα των 76 νεοεκλεγέντων, θεωρητικά τουλάχιστον, διάκειται φιλικά προς τον Αντ. Σαμαρά.


«Να αναλάβει πρωτοβουλίες»


Αίτημα των πάντων προς τον Κ. Καραμανλή, «να αναλάβει πρωτοβουλίες για την παράταξη». Κοινώς, ακόμη και να την πάρει και να φύγει. Οι φωνές για συνέδριο, μετά τον Νικήτα Κακλαμάνη, όλο και πληθαίνουν, αν και κανείς άλλος δεν το έχει μέχρι στιγμής προτείνει δημόσια. Και σε ένα συνέδριο, το οποίο προσπαθεί να αποφύγει ο κ. Σαμαράς, μεταξύ άλλων δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα ηγεσίας.


Ο Κ. Καραμανλής ακούει τους επισκέπτες του, αλλά δεν ανοίγει, μαθαίνουμε, τα χαρτιά του. Το μόνο που λέει, σε αντιδιαστολή με τον Αντ. Σαμαρά, είναι περιμένετε να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση, αλλά και ότι προέχει η ενότητα της παράταξης. Ισως πάντως να είναι ενδεικτική φράση που ειπώθηκε από άτομο που γνωρίζει καλά τον πρώην πρωθυπουργό: Οι Καραμανλήδες δεν κινούνται αν δεν τους φωνάξουν.


Στα ενδιαφέροντά του πάντως δεν είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας, τουλάχιστον όσο ο θεσμός παραμένει άνευ αρμοδιοτήτων, λένε καλά γνωρίζοντες. Αλλωστε και η κυρία Μπακογιάννη το είπε, εξερχόμενη του γραφείου του, περιοριζόμενη στη φράση «ξέρετε τη θέση του πρώην πρωθυπουργού γι’ αυτό το θέμα».


Η τελευταία στις επίσημες δηλώσεις της αρνήθηκε ότι έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για τα εσωκομματικά της Ν.Δ. Είπε, και είναι αληθές, ότι συμβουλεύτηκε τον πρώην πρωθυπουργό για την πρόσκληση που της απευθύνθηκε να μετάσχει σε 15μελή επιτροπή του ΟΑΣΕ για το θέμα των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα. Αλλωστε και στο συμβούλιο της Ευρώπης, όπου μετέχει, είχε την ευθύνη της σύνταξης έκθεσης για τη Ρωσία.


Για τον λόγο αυτό αναχωρεί σε μία εβδομάδα, το ερχόμενο Σάββατο, για τη Γερμανία, που είναι και η χώρα που την πρότεινε. Από το περιβάλλον της όμως μαθαίνουμε ότι μετέφερε στον Κώστα Καραμανλή τις ανησυχίες της για το μέλλον της χώρας, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στην ίδια από την Ευρώπη «κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα».


Οι κύκλοι περί την πρώην υπουργό έλεγαν πως η κυρία Μπακογιάννη μετέφερε στον Κ. Καραμανλή την εκτίμηση ότι η Ευρώπη «μπορεί να δώσει ένα κερασάκι στην κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει την πολιτική της».


Το κολέγιο των επιτρόπων


Του είπε επίσης ότι το κολέγιο των επιτρόπων της Κομισιόν είναι έξαλλο με την πιθανή αλλαγή του προσώπου του Ελληνα επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, καθώς η πιθανή μετακίνησή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας και η αντικατάστασή του, πιθανώς από τον Γ. Μηλιό, αλλάζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Συνεργάτες της επιμένουν πάντως πως συζήτηση για τα εσωκομματικά της Ν.Δ. δεν έγινε. Ακόμη κι αν αυτό αληθεύει, γεγονός είναι ότι η κυρία Μπακογιάννη θα μπορούσε να διαδραματίσει ευκολότερα ρόλο δίπλα στον Κ. Καραμανλή απ’ ό,τι με ηγέτη της Ν.Δ. τον Αντ. Σαμαρά, κι αυτό είναι εκτίμηση πολλών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Αλλωστε, ο φερόμενος ως υποψήφιος για τη διαδοχή Σαμαρά και αδελφός της Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη τόσο και τέτοιο ρεύμα εντός του κόμματος, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει άμεσα την ηγεσία...


Αλίκη Μάτση


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου