Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2015

Η Αθήνα δεν έχει στείλει λεπτομερή λίστα...

Την Τετάρτη - εκτός απροόπτου- συνεδριάζει το Euro working Group...

Η Αθήνα δεν έχει ακόμα υποβάλει λεπτομερή λίστα με μεταρρυθμίσεις. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας στην ενημέρωση δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.
Οπως...
είπε ο κ. Γιέγκερ οι εταίροι περιμένουν την τελική εκδοχή των ελληνικών θέσεων, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα.


Ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε πάντως ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών συνεχίζονται, ενώ τόνισε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει να περιμένουμε την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων, η οποία θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και κατόπιν με το Eurogroup» δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.


Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν το μεσημέρι της Δευτέρας ότι ενδεχομένως την Τετάρτη να συνεδριάσει το Euroworking Group. Από την Κομισιόν διαρρέεται, επίσης, ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν εποικοδομητικές αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποιο αποτέλεσμα. Οι συζητήσεις θα ωφεληθούν από επιπλέον στοιχεία από την Αθήνα, προσέθετε η ίδια πηγή.


Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί πως θα υποβάλει την τελική λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις το αργότερο εντός της Δευτέρας, ενώ σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να χωρίζουν την κυβέρνηση και τους δανειστές.


Ακόμα και στο ευνοϊκότερο σενάριο για την Ελλάδα, μία συμφωνία στο Brussels Group για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί πριν μεθαύριο, Τετάρτη, το νωρίτερο, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία θα «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων Βαρουφάκη.


Οι διαπραγματεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς σύμφωνα με τον ανταποκριτή των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ στη 1 μετά το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών) συνεδριάζει στη βελγική πρωτεύουσα το Brussels Group.


Μέχρι τη Mεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, πάντως, οπότε ενδεχομένως να υπάρξει θετική απόφαση του Eurogroup για τη χώρα μας, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να βρει 1,4 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει 6μηνα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στις 14 Απριλίου, ενώ στις 9 Απριλίου πρέπει να πληρωθεί και δόση 450.000.000 ευρώ προς το ΔΝΤ. Άλλη μία παρτίδα τρίμηνων εντόκων γραμματίων 1 δισ. λήγει στις 17 Απριλίου ενώ παράλληλα πρέπει να βρεθούν και τουλάχιστον 1+1,5 δισ. για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, πριν και μετά το Πάσχα αντίστοιχα.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου