Παρασκευή, Μαρτίου 06, 2015

Fitch: Υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit...


Γιατί δεν θα συμπαρασύρει την Ευρωζώνη...


"Ένα Grexit θα έδειχνε στα κράτη-μέλη ότι η Νομισματική Ένωση απαιτεί την...
πολιτική αποδοχή μίας αυστηρής δημοσιονομικής στάσης και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων"
Η Ευρωζώνη θα δεχθεί ένα...σημαντικό σοκ εάν η Ελλάδα αποχωρήσει, σημειώνει η Fitch. Ωστόσο σπεύδει να υπογραμμίσει πως είναι απίθανο ένα Grexit να πυροδοτήσει μία συστημική κρίση όπως το 2012, ή να συμπαρασύρει άλλη χώρα εκτός ευρώ.



Ο άμεσος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα περιορίστηκε μετά τη συμφωνία του περασμένου μήνα με τους πιστωτές της. Ωστόσο η στάση μη συμβιβασμού που επέδειξαν οι δύο πλευρές πριν τη συμφωνία αναδεικνύει και την πιθανότητα ενός μελλοντικού πολιτικού λάθους. «Το Grexit δεν είναι το βασικό μας σενάριο, αλλά θα παραμείνει ως κίνδυνος καθώς οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται πιο λεπτομερείς και καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διατηρήσει την εγχώρια υποστήριξη για τη συμφωνία που θα διασφαλίσει», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

«Ωστόσο», επισημαίνει, πως «η Ευρωζώνη έχει αναπτύξει πλέον μηχανισμούς για να αποτρέψει στάσεις πληρωμών κρατών και τη μετάδοση μίας κρίσης από χώρα σε χώρα ενώ οι ανησυχίες για την φερεγγυότητα των κρατών μελών της Ευρωζώνης είναι πιο περιορισμένες απ' το 2012». Επομένως, σύμφωνα με τη Fitch, «μία αλυσιδωτή αντίδραση από ένα Grexit που θα έφθανε στην διάλυση της Ευρωζώνης είναι απίθανη»

Το Grexit, όπως εκτιμά, πιθανόν να πυροδοτήσει στάση πληρωμών τουλάχιστον σε μέρος των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας. Η έκθεση των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης μέσω του EFSF είναι περιορισμένη ενώ δεν πρόκειται να επηρεαστεί άμεσα η σχέση χρέος προς ΑΕΠ. Ως εκ τούτου μία στάση πληρωμών από την Ελλάδα θα ήταν διαχειρίσιμη για τις υπόλοιπες χώρες, σημειώνει η Fitch.

Παράλληλα ο αντίκτυπος στις ξένες τράπεζες θα ήταν περιορισμένος διότι έχουν ήδη απορροφήσει τις ζημιές από το PSI του 2012 και έκτοτε έχουν περιορίσει την έκθεση τους στο ελληνικό ρίσκο.

«Από την άλλη η αντίδραση της αγοράς είναι δύσκολο να την προβλέψει κανείς», παραδέχεται. Εάν υπάρξει δραστική αύξηση στα επιτόκια των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, τότε η δυναμική των κρατικών χρεών θα πληγεί.

Σύμφωνα με την Fitch ένα Grexit θα έδειχνε στα κράτη-μέλη ότι η Νομισματική Ένωση απαιτεί την πολιτική αποδοχή μίας αυστηρής δημοσιονομικής στάσης και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δημιουργήσουν μία οικονομία που θα προσαρμόζεται εκ των έσω.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
newmoney.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου