Δευτέρα, Απριλίου 27, 2015

«Κανείς δεν έχει εργαστεί τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης»...


O Αμερικανός οικονομολόγος James K. Galbraith υπερασπίστηκε τον στενό συνεργάτη και επιστήθιο φίλο του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο...

Galbraith επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βρίσκει διαρκώς χρήματα, προκειμένου να καλύψει βραχυπρόθεσμες οφειλές, καταβάλλοντας παράλληλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στο ζήτημα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Ο οικονομολόγος είπε μάλιστα στον δημοσιογράφο του Spiegel, που ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών στις ερωτήσεις του, το εξής: «Αν εσείς, σε αυτήν την κατάσταση, έχετε μια καλύτερη στρατηγική από την παρούσα, πολύ ευχαρίστως να την ακούσω».

Επιπλέον, όταν ο Γερμανός δημοσιογράφος έκανε λόγο για «παιχνίδια» της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ενώ έλεγαν ότι δεν είχαν λεφτά για τη δόση του ΔΝΤ, τελικά την πλήρωσαν, ο Αμερικανός οικονομολόγος απάντησε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν παίζει παιχνιδάκια».

«Κάποιος μπορεί να πληρώσει μόνο όταν έχει χρήματα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση τότε «φαινόταν πως θα μπορούσε να πληρώσει είτε την δόση προς τους δανειστές είτε μισθούς και συντάξεις και η προτεραιότητά της ήταν σαφής».

Απαντώντας σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του δεν επιδεικνύουν κάποια σπουδαία στρατηγική, αλλά φέρονται ως ερασιτέχνες, ο Galbraith τόνισε τα εξής: «Μάλλον πιστεύετε πως η κυβέρνηση ακολουθεί στρατηγική ενώ στην πραγματικότητα απλώς ανταποκρίνεται στις αβέβαιες καταστάσεις και προσπαθεί να πράξει αυτό που χρειάζεται».

Αφού δε επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρόνο για στρατηγικές», ο Γερμανός δημοσιογράφος σχολίασε πως ο Έλληνα υπουργός οικονομικών δείχνει να έχει χρόνο, αφού έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις και σπάνια εμφανίζεται στο Υπουργείο.

Σε αυτό το σχόλιο ο Galbraith απάντησε τα εξής: «Κανείς δεν έχει εργαστεί τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης σε αυτή την κρίση. Όταν ήμουν μαζί του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες και εργαζόμασταν μαζί, συχνά βάζαμε την πρώτη μπουκιά φαγητού στο στόμα μας στις δύο η ώρα το βράδυ. Έπειτα, δουλεύαμε ως τις πέντε πάνω στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων. Οι φήμες πως εργάζεται λίγο εντάσσονται στην προσπάθεια δημόσιας εκτέλεσης του χαρακτήρα του»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου