Σάββατο, Απριλίου 18, 2015

Para bellum...


Η κυβέρνηση αγωνίζεται να ξεπεράσει το αδιέξοδο με τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα, πρέπει να...
προετοιμάσει τον κόσμο ακόμη και για ενδεχόμενη ρήξη. Και πρέπει να το κάνει αυτό πρωτίστως για να αποφευχθεί η ρήξη και δευτερευόντως για να είναι ο λαός ενημερωμένος και έτοιμος να αντιδράσει ψύχραιμα και θετικά στο απευκταίο σενάριο.
Τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης οργανώθηκαν -όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ- ογκώδεις συγκεντρώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης, οι οποίες δημιούργησαν θετικό κλίμα για τη διαπραγματευτική προσπάθεια και τροφοδότησαν και τη διεθνή καλή πρώτη εντύπωση της νέας κατάστασης. Στην Ελλάδα κάτι καλό γίνεται, αλλά δεν προβάλλεται.
Αυτή η στρατηγική, με τον λαό στο προσκήνιο, ήταν άλλωστε και το διακηρυγμένο σχέδιο από τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές. Έκτοτε όμως η διαπραγμάτευση μπήκε στο κανάλι των θεσμών και του Βrussels Group και των υψηλών κινήσεων κ.λπ., με αποτέλεσμα η λαϊκή στήριξη να περάσει σε φάση ανάθεσης, καναπέ και δελτίων των 8, να περάσει, δηλαδή, στο γήπεδο του αντιπάλου που έχει ως όπλο τον εκφοβισμό. Εκφοβισμό που συστηματικά, με μισές αλήθειες, ψέμματα και τερατολογίες, καλλιεργούν οι αντίπαλοί της και τα μίντια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ορθώς τηρεί ψύχραιμη και καθησυχαστική στάση. Δεν θα ήταν σωστό να ανεβάζει τους τόνους. Πρέπει να προσπαθεί να βγάλει και από τη μύγα ξύγκι, να σεβαστεί ισορροπίες. Οφείλει να συνυπολογίσει και το "blame game", το "παιχνίδι τις πταίει".
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, όμως, δεν έχει καμία τέτοια δέσμευση. Οφείλει να ξεδιπλώνει την πολιτική του εκεί όπου δεν μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση. Μπορεί επίσης να συντελέσει στη δημιουργία λαϊκού αντίβαρου στις πιέσεις. Με τον τρόπο αυτόν, είναι πολύ πιθανότερος ένας έντιμος συμβιβασμός, παρά με το να επαφίεται ο λαός σε κάποιον άσσο που θα τραβήξει ο Τσίπρας από το μανίκι. Η αποφασιστικότητα του λαού είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στις απειλές.
Ο αμφιλεγόμενος αφορισμός του Λατίνου συγγραφέα: "Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο" (si vis pacem, para bellum) εν προκειμένω ισχύει...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου