Δευτέρα, Μαΐου 04, 2015

«Νot to back-track the program»...

Τη διατήρηση του «μνημονιακού κεκτημένου» ζητούν οι εκπρόσωποι των θεσμών στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels group, πιέζοντας στην πραγματικότητα την κυβέρνηση να υποχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα από το e-mail Χαρδούβελη.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που έχει εικόνα της διαπραγμάτευσης, οι δανειστές ζήτησαν...
να μην αναιρεθούν όσες μνημονιακές ρυθμίσεις υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ώστε να μην πισωγυρίσει το πρόγραμμα, «not to back-track the program», όπως ειπώθηκε στα αγγλικά στην ελληνική αποστολή.

Ενδεικτικό για την αντίληψη των δανειστών, αλλά και την σκλήρυνση της στάσης τους είναι, ότι ζήτησαν ισοδύναμα για τα 200 εκ. ευρώ του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική βοήθεια, όχι επειδή πρόκειται για κάποια σημαντική απόκλιση στις δαπάνες, αλλά επειδή αυτό το νομοσχέδιο βρίσκεται έξω από το πλαίσιο όσων είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν και γι’ αυτό το αντιμετωπίζουν ως «μονομερή ενέργεια».

Στην ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά και στην κυβέρνηση, θεωρούν ότι η προειδοποίηση αυτή αφορά νομοσχέδια που πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή και να ακυρώσουν μνημονιακές παρεμβάσεις, όπως είναι π.χ. το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας.

Και είναι ενδεικτικό, πως παρά τις εκατέρωθεν διαρροές για βελτίωση του κλίματος στο Brussels group και οι δύο πλευρές παραδέχονται, πως τα εργασιακά εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση.

Η κλιμάκωση της πίεσης από την πλευρά των δανειστών και οι απαιτήσεις αυτές δημιουργούν σε κυβερνητικά στελέχη την εντύπωση, πως είναι αδύνατον, χωρίς δραστικές υποχωρήσεις από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, και στο πλαίσιο αυτό είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Π. Σκουρλέτη, ότι «ματαιοπονούμε» και ότι η συμφωνία θα πρέπει να αναζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Χθες, υπό το βάρος των νέων δεδομένων αλλά και της εμπλοκής που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής παρουσία του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των κ.κ. Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Τσακαλώτου, Μάρδα και Παππά αποφασίστηκε να επιδιωχθεί συνολική συμφωνία εντός του Μαΐου, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στο Brussels group ξεκινούν πάλι σήμερα οι διαπραγματεύσεις, και «στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του BG» σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές.

Το ενδεχόμενο, να αναζητηθεί συνολική συμφωνία, είχε συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής και εκεί είχε εκτιμηθεί, ότι μια συνολική συμφωνία θα είναι πιο συμφέρουσα για τη χώρα, και ενδεχομένως πιο εύκολο να επιτευχθεί, αφού τη θέλουν και οι δανειστές.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται ως την Τετάρτη στο Brussels group είναι ένα ενδιάμεσο βήμα στην πορεία προς την συνολική συμφωνία.

Αν ο γύρος αυτός ολοκληρωθεί επιτυχώς, ως την Τετάρτη, αυτό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί». Αυτή η αναγνώριση ωστόσο θα μπορούσε να είναι ένα σήμα προς την ΕΚΤ, να απελευθερώσει ρευστότητα.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου