Τρίτη, Ιουνίου 30, 2015

FT: OΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ...(σσ επειδή τό λένε οι ευρωπαίοι παύει να είναι εκβιασμός;)


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν τους Έλληνες ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της χώρας τους αποτελεί ...
στην ουσία ψηφοφορία για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ. Μάλιστα, επισήμαναν ότι η απόρριψη δεν θα φέρει καλύτερη συμφωνία και ότι, αν επικρατήσει το «όχι», οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.


Τα παραπάνω γράφει σε άρθρο του ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, επισημαίνοντας ότι οι προειδοποιήσεις των ξένων ηγετών έρχονται την ημέρα που η Ελλάδα καλείται να πληρώσει το ΔΝΤ, κάτι το οποίο δείχνει μάλλον αδύνατο.

«Αν δεν καταβάλει τη δόση, η Ελλάδα θα μπει στην ίδια κατηγορία με τη Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και την Κούβα, παρόλο που οι οίκοι αξιολόγησης και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν πως αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τα άλλα δάνεια της χώρας», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Όπως σημειώνει, η δόση ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στην ΕΚΤ τον επόμενο μήνα είναι πολύ πιο κρίσιμη και η αποτυχία καταβολής της θα έχει πολύ περισσότερες συνέπειες.

Κάνοντας ειδική αναφορά στον αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης στις χρηματαγορές την πρώτη ημέρα της επιβολής των capital controls, ο Σπίγκελ επισημαίνει ότι την Τρίτη τα πράγματα δείχνουν να ηρεμούν, υποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος «διάχυσης» είναι πιο περιορισμένος από ό,τι παλαιότερα.

Ο αρθρογράφος των FT αναδεικνύει επίσης τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίον παρουσιάζουν το δημοψήφισμα η ελληνική κυβέρνηση και το μέτωπο των δανειστών, το οποίο διατηρεί κοινή στάση.

Τόσο η Μέρκελ και ο Ολάντ όσο και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ματέο Ρέντσι δήλωσαν ξεκάθαρα πως η απόφαση των Ελλήνων κρίνει την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.

«Ωστόσο, η Αθήνα βλέπει διαφορετικά τα πράγματα, παρουσιάζοντας το δημοψήφισμα ως ψηφοφορία για τους τελικούς όρους που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα για το πρόγραμμα διάσωσης... Η άκρως τεχνική ερώτηση που θα κληθούν οι Έλληνες να απαντήσουν την Κυριακή δεν αναφέρει καν το ενιαίο νόμισμα», υπογραμμίζει το άρθρο.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν για να βρεθεί μια λύση της τελευταίας στιγμής, αφού το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανησυχεί για τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο δολάριο μία γενικευμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου