Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2015

Βρανίτσκι: Mπορούν να ζητούν από τους Έλληνες να καταβάλουν προσπάθειες...


...αρκεί να τους υποστηρίξουν πραγματικά, και όχι μόνον να τους επιπλήττουν"...
Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι, προειδοποιεί τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι...
"μπορούν να ζητούν από τους Έλληνες να καταβάλουν προσπάθειες, εφόσον και οι εταίροι είναι πρόθυμοι να τους υποστηρίξουν πραγματικά, και όχι μόνον να τους επιπλήττουν".

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», διαπιστώνει μια εξομάλυνση της κατάστασης στην Ελλάδα, ενόψει της διαπραγμάτευσης για το τρίτο πακέτο βοήθειας.

Η Ελλάδα και η ΕΕ πρέπει να χειριστούν ακόμη πολλά από κοινού, όπως να μεταρρυθμίσουν το οικονομικό και φορολογικό σύστημα και να οργανώσουν την παραγωγή και τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας, αναφέρει ο πρώην καγκελάριος (στο διάστημα 1986-1997), ο οποίος θεωρείται μεγάλος φίλος της Ελλάδας, και εδώ και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια διαθέτει κατοικία στην Ιεράπετρα, περνώντας εκεί κάθε χρόνο αρκετούς μήνες και χαρακτηρίζοντας ως «ονειρώδεις διακοπές» τη χρονική περίοδο που βρίσκεται στην Κρήτη.

Στη συνέντευξή του, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, εκτιμά ως «εποικοδομητικό» το σχεδιαζόμενο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πακέτο ανάκαμψης για την Ελλάδα, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα, καλεί τους υπεύθυνους της ΕΕ να μην αμφισβητούν αυτή την πρόθεση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και να ζητούν από τους Έλληνες να καταβάλουν προσπάθειες μόνον εφόσον είναι και οι ίδιοι πρόθυμοι να τους υποστηρίξουν πραγματικά και όχι μόνον να τους επιπλήττουν.

Σύμφωνα με τον πρώην καγκελάριο, είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης υποστήριξη για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κράτους, ενώ θα πρέπει συγχρόνως να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη.

Θεωρεί, επίσης, αναγκαίο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να διαπραγματευτεί μία συμφωνία με την Ελβετία, παρόμοια με εκείνη που έχει υπογράψει η Αυστρία, καθώς, όπως σημειώνει, καθοριστικό ρόλο για τη στάση πολλών Ελλήνων είναι οι κατηγορίες για διαφθορά και η πεποίθηση ότι οι πλούσιοι δεν πληρώνουν κανένα φόρο και έχουν τα χρήματά τους σε ελβετικές τράπεζες.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρώην καγκελάριος εκτιμά ότι αυτή δεν επίσπευσε τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει συναισθηματικά η συμπάθεια του κόσμου προς τον Αλέξη Τσίπρα και μένει ανοικτό εάν με αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια εμπιστοσύνης από την πλευρά των κομματικών του στελεχών.

Ο πρώην καγκελάριος επισημαίνει στη συνέντευξή του, ότι στη διάρκεια της παραμονής του στην Κρήτη ακούει «πολλά θετικά» σχόλια για την Αυστρία και ότι ο νυν Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν χαίρει εκεί μεγάλης εκτίμησης, γιατί έχει τοποθετηθεί με κατανόηση για την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς, όπως διευκρινίζει ο Φραντς Βρανίτσκι, «σίγουρα δεν είναι κακό, κάποιος, ο οποίος κατανοεί την κατάσταση, να διαφοροποιείται με τον τρόπο αυτό από πολλούς άλλους».

Σημειώνεται πως σε προηγούμενες συνεντεύξεις του, ο πρώην καγκελάριος είχε επισημάνει πως μια πολιτική που επικεντρώνεται μόνον στη λιτότητα δεν είναι σε θέση να αποφύγει την ύφεση και ότι μια αποτυχία να κερδηθεί από την πολιτική ο πληθυσμός, και ιδιαίτερα οι νέοι, συνιστά κίνδυνο διαφοροποίησης τους από την πολιτική και στροφής τους προς δυνάμεις, ακόμη και φασιστικές, που μόνον πηγή κακού μπορεί να είναι.

Ο Φραντς Βρανίτσκι έχει επανειλημμένα επισημάνει πως δεν μπορεί να απαιτούνται συνεχώς από τους Έλληνες περικοπές επί των περικοπών, αλλά θα πρέπει επίσης να τους δοθεί μια προοπτική, και εδώ οι ειδικοί θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν πρόκειται μόνον για ένα κράτος που είναι χρεοκοπημένο, αλλά για ανθρώπους με ελπίδες για το μέλλον, οι οποίοι δεν θα πρέπει να τιμωρούνται τώρα για μια μακρόχρονη λανθασμένη πολιτική...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου