Παρασκευή, Αυγούστου 28, 2015

Ξένα ΜΜΕ: Προκαλεί εντύπωση η Θάνου ...


Η πρώτη γυναίκα που έγινε πρωθυπουργός στην Ελλάδα...Μπορεί η θητεία της να είναι εξ αρχής βραχύβια, να μην έλαβε απευθείας εντολή από τον λαό και να μην έχει να διαχειριστεί το βαρύ χαρτοφυλάκιο ενός πρωθυπουργού, ωστόσο τα...
ξένα ΜΜΕ έχουν εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι η Βασιλική Θάνου τέθηκε επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει και ο Guardian, έπειτα από 200 χρόνια όπου η Ελλάδα εισήλθε στην μοντέρνα εποχή της, ποτέ άλλοτε δεν είχε αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού μια γυναίκα. Τώρα, έγινε το βήμα, αλλά και πάλι αυτό που έχει περισσότερη σημασία, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, είναι ότι με την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά σε προεκλογικούς ρυθμούς.
Το άρθρο σημειώνει ακόμη πως ο Τσίπρας τζογάρει με την επιστροφή του στο Μαξίμου από τη στιγμή που προκήρυξε πρόωρες εκλογές. «Τους τελευταίους μήνες έχει δοκιμάσει εντυπωσιακά ποσοστά στη δημοτικότητά του, αλλά η απόφασή του να αγκαλιάσει τα αυστηρά μέτρα που είχε υποσχεθεί να ανασχέσει, του έχει επιφέρει σημαντικό πολιτικό κόστος». Για να συμπληρώσει πως παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ανακόψει τη λιτότητα και να μην καταφέρει χτυπήματα στη γραφειοκρατία, ο 41χρονος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο των εκλογών.
Το Fox News γράφει πως με την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από την 65χρονη ανώτερη δικαστικό, Βασιλική Θάνου, αρχίζει η προεκλογική περίοδος για την Ελλάδα. Το χρέος της, αναφέρει το άρθρο, είναι να οδηγήσει τη χώρα ομαλά προς τις εκλογές στις οποίες ο απελθών πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει όχι μόνο να κόψει πρώτος το νήμα, αλλά και να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Το άρθρο σημειώνει ακόμη τις σεισμικές δονήσεις που πραγματοποιούνται εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και με τις κινήσεις της Ομάδας των 53.
Το Euronews σημειώνει πως η 65χρονη Βασιλική Θάνου έχει χαρακτηριστεί ως μια δικαστικός που τάσσεται εναντίον της λιτότητας και είναι γνωστή για τις θέσεις που έχει λάβει ως προς την απαίτηση των δανειστών να περικοπούν οι μισθοί στην Ελλάδα. Το Fox αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών και δέχθηκε να συνεχίσει τα μέτρα λιτότητας, διατηρεί ακόμη υψηλά ποσοστά δημοτικότητας και αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές. Ωστόσο, δεν φαίνεται να καταφέρνει τον πρωταρχικό στόχο του που είναι η αυτοδυναμία, κάτι που θα τον αναγκάσει να έρθει σε συνεννόηση με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση, αναφέρει το άρθρο.
Το Assosiated Press σημειώνει από τη μεριά του, πως μπορεί η Βασιλική Θάνου να αναλαμβάνει ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός ωστόσο η συγκυρία δεν είναι εύκολη για την Ελλάδα – ειδικά με τους πρόσφυγες που έρχονται καθημερινά κατά κύματα στα παράλια της χώρας. Έτσι, θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ωσάν να ήταν «κανονική» πρωθυπουργός.
Το άρθρο σημειώνει πως ο Τσίπρας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά την ανταρσία που συνέβη στο εσωτερικό του κόμματός του και τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία τον κατηγόρησαν ότι αποδέχθηκε κι αυτός τους σκληρούς όρους των δανειστών. Το πρακτορείο εκτιμάει πως ακόμη και έτσι, ο Τσίπρας αναμένεται να είναι ο νικητής των εκλογών, αλλά σημειώνει πως είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να πάρει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Οι δε πιθανότητες σχηματισμού συνεργατικής κυβέρνησης μειώνονται ολοένα και περισσότερο. Όπως αναφέρει το άρθρο, είναι δεδομένο πως ο Τσίπρας δεν θα απευθυνθεί στη Λαϊκή Ενότητα, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Από εκεί και πέρα, αποκλείεται συνεργασία και με τη Νέα Δημοκρατία, όπως επισήμανε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ενώ απομένουν το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και όποιο άλλο από τα μικρά κόμματα καταφέρει να μπει στην επόμενη Βουλή...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου