Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2015

Τσίπρας: Από τα μέσα του 2016 θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την οικονομία


Προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα με επίθεση στην αντιπολίτευση

*Μέσα στον Νοέμβριο η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης
*Στόχος έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 
*Καταφέραμε να ανοίξουμε το θέμα του ελληνικού χρέους 
*Δεν μας έχει κανείς μεγαλοπαράγοντας στο τσεπάκι του.
Ολομέτωπη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του που ολοκλήρωσε και την διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αφήνοντας παράλληλα περιθώριο συναινέσεων με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους κρισιμότερους σταθμούς του οδικού άξονα λέγοντας ότι:
- Εντός του Νοεμβρίου πρέπει να έχει λήξει η πρώτη αξιολόγηση.
- Μέχρι τέλους του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
- Αρχές του 2016 να ανοίξει η κρίσιμη συζήτηση για τη ρύθμιση χρέους

Εφόσον ολοκληρωθούν τα 3 βήματα με επιτυχία, τότε:
- Μέχρι τέλους του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
- Θα μπορέσουμε σταδιακά να αποκαταστήσουμε τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας και με μεταρρυθμίσεις την εμπιστοσύνη επενδυτών.
- Αρχές 2017 να έχουμε την ανάκτηση πρόσβασης στις διεθνείς αγορές δανεισμού με χαμηλά επιτόκια.

Ωστόσο, σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της ομιλία του το αφιέρωσε σε επιθέσεις προς τη ΝΔ και την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε ότι τον Αύγουστο του 2014 η τότε κυβέρνηση επικαλέστηκε επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως το success story, για να βγει στις αγορές δανεισμού, με αποτέλεσμα να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα.

Είπε ότι: «Αυτό που γεννά την πολιτική αστάθεια και προξενεί κλίμα αβεβαιότητας είναι η κοινωνική ένταση που προκαλείται από αδικία. Αυτή είναι η βασική διαφορά μας. Πρώτο μας μέλημα ήταν να σταματήσουμε τα περί success story και να πάμε σε σκληρή διαπραγμάτευση. Πρώτο μέλημα ήταν να αναδείξουμε ότι στη χώρα έχει δημιουργηθεί ανθρωπιστική κρίση και το καταφέραμε. Οι πρώτοι μας νόμοι ήταν για την αντιμετώπιση ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις» σημείωσε.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κατά το τριήμερο των προγραμματικών δεν τοποθετήθηκε επί του οδικού χάρτη της κυβερνήσεως, αλλά «χρησιμοποίησε τη διαδικασία ως αρένα για την εσωτερική αντιπαράθεση. Ποιος είναι αυτός που θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Τσίπρα. Το πρόβλημα του τόπου δεν είναι αυτό, αλλά αν υπάρχουν εναλλακτικές».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μεϊμαράκη είπε: «Στην τριήμερη συζήτηση ακυρώσατε την προεκλογική τακτική σας. Την τακτική της συνεννόησης και του μεγάλου συνασπισμού. Τα ξεχάσατε και ήρθατε για να μας πείτε ότι κατά βάθος είστε αντιμνημονιακοί και πως ίσως κάνατε λάθος πριν» και συμπλήρωσε «όμως ούτε πριν, ούτε τώρα θέλετε τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε και τώρα στόχος σας είναι να εκβιάσετε την παρουσία σας στην κυβέρνηση και τώρα να ξαναγυρίσετε την εξουσία. Το πρόβλημα σας είναι η εξουσιομανία. Όμως με τέτοια κριτήρια που δεν απαντούν στα προβλήματα της κοινωνίας δεν θα δείτε την εξουσία».


«Εμείς είμαστε οι δυνάμεις της καλής Ευρώπης»

«Οι δυνάμεις της καλής Ευρώπης είμαστε εμείς και όχι εσείς» συνέχισε αποκρούοντας τη ρητορική του περασμένου καλοκαιριού και πρόσθεσε πως η ΝΔ αντιμετωπίζει έλλειμμα πολιτικής στρατηγικής. «Επί επτά μήνες και όταν δίναμε τη σκληρή διαπραγμάτευση προσδοκούσατε να αποτύχουμε. Μοναδικό σας άγχος ήταν η πολιτική σας δικαίωση για τα πεπραγμένα σας. Αυτή δεν είναι στάση ευθύνης απέναντι στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά. «Βάζουμε τα χέρια να βγάλουμε κάστανα από φωτιά. Είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Η Αριστερά δεν είναι για να κάθετε στη γωνία και να λέει έρχεται Αρμαγεδδών. Τα δικά σας κάστανα προσπαθούμε να βγάλουμε από φωτιά. Τις δικές σας αμαρτίες» σημείωσε.


Άνοιγμα σε Φώφη - Θεοδωράκη

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η χώρα έχει να δώσει τέσσερις κρίσιμες μάχες το επόμενο διάστημα για:
- Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Να κρατηθεί δημόσιος χαρακτήρας ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ.
- Νέο ταμείο αξιοποίησης περιουσίας.
- Ρύθμιση κόκκινων δανείων με προστασία πρώτης κατοικίας.

«Απευθύνθηκα κυρίως στις δυνάμεις που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο γιατί οι νεοφιλελεύθερες δεν πιστεύουν σε όλα αυτά» είπε κοιτώντας προς την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για να συνεχίσει «περίμενα πως οι αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα. Αντ' αυτού άκουσα οξύτατη πολεμική. Ο κ. Θεοδωράκης έκανε προσπάθεια να καταθέσει προτάσεις. Όμως τα στελέχη του έκαναν οξύτατη πολεμική και δεν ξεχώριζαν από τη ΝΔ. Πώς ορίζετε τη διαφορετικότητά σας από το νεοφιλελεύθερο μποκ; Συνεχίζοντας φανατικά τα πεπραγμένα Σαμαρά - Βενιζέλου;».

«Με διάθεση ειλικρίνειας, σας λέμε, εμείς θα είμαστε εδώ να συζητήσουμε προτάσεις και κοινές δράσεις αλλά αν συνεχίσετε να κυνηγάτε την ουρά της ΝΔ, κακό του κεφαλιού σας» είπε σε άλλο σημείο.


«Δεν πήρα ποτέ τηλέφωνο εκδότες για να διαμαρτυρηθώ»

Υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια όλων των εκλογικών αναμετρήσεων και την αυστηρή κριτική που του έγινε: «Δεν πήρα μια φορά τηλέφωνο να παραπονεθώ σε κάποιον εκδότη, μεγαλοπαράγοντα ή τραπεζίτη. Δεν χρωστάμε σε κανένα και δεν μας χρωστάει κανείς. Δεν ερχόμαστε με διάθεση ρεβανσισμού αλλά να βάλουμε τάξη να ισχύουν οι νόμοι για όλους». Τέλος, απευθυνόμενος προσωπικά στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, τους κάλεσε να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου