Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12, 2016

Αντιμέτωποι με 35 χρόνια φυλακή οι διακινητές του μικρού Αϊλάν -Διώκεται και ο ΜΑΛ@ΚΑΣ πατέρας του


Ενώπιον δικαστηρίου του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), στη νοτιοδυτική Τουρκία, δικάζονται από την Πέμπτη οι δύο Σύροι διακινητές ανθρώπων που κατηγορούνται για το ναυάγιο της λέμβου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου βρήκε... τον θάνατο ο μικρός Αϊλάν Κούρντι, το αγοράκι που έγινε παγκόσμιο σύμβολο της τραγωδίας των προσφύγων.

Οι δύο άνδρες, ο Μουαφάκα Αλάμπας και ο Άσεμ Άλφρχαντ, κατηγορούνται για «διακίνηση μεταναστών» και «εγκληματική αμέλεια που προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων», μεταξύ των οποίων ήταν και ο 3χρονος Αϊλάν, μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν.

Εάν κριθούν ένοχοι μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξη 35 ετών.

Ο πατέρας του θύματος διώκεται επίσης από την τουρκική δικαιοσύνη επειδή «χρησιμοποίησε» το σκάφος που βυθίστηκε, ανέφερε το πρακτορείο, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ο Αμπντάλα Κούρντι δεν είναι παρών στο δικαστήριο.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, ένα υπερφορτωμένο πλοιάριο βυθίστηκε στα ανοιχτά του τουρκικού θερέτρου του Μπόντρουμ ενώ προσπαθούσε να φτάσει στην Κω. Δώδεκα από τους Σύρους μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος πνίγηκαν.

Οι φωτογραφίες του άψυχου Αϊλάν, το πτώμα του οποίου βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα σε μια τουρκική παραλία, έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν παγκόσμια αγανάκτηση, κάτι που ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μισανοίξει τις πύλες της στους πρόσφυγες, τους Σύρους και Ιρακινούς που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες για να γλιτώσουν.

Η Τουρκία, που επισήμως φιλοξενεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους και 300.000 Ιρακινούς πρόσφυγες, έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία αναχώρησης για όσους από αυτούς θέλουν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι διέπλευσαν το Αιγαίο το 2015 και πέρασαν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου