Κυριακή, Φεβρουαρίου 14, 2016

Πού το πάει το ΔΝΤ...

Πολλοί, παρακολουθώντας τις συχνές - πυκνές παρεμβάσεις του ΔΝΤ στην ελληνική διαπραγμάτευση, και ιδιαίτερα το άρθρο που ανήρτησε στο σάιτ του Ταμείου ο κ. Πολ Τόμσεν, αναρωτιούνται πού το πάει το ΔΝΤ. Λοιπόν το ΔΝΤ δεν...
το πάει πουθενά αλλού από εκεί όπου το πήγαινε εξ αρχής. Δεν θέλει να συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. Ήδη άλλωστε από το καλοκαίρι δεν συμμετέχει ως δανειστής, αλλά ως "παρατηρητής" λόγω "τεχνογνωσίας". Της ίδιας ακριβώς τεχνογνωσίας που έκανε από την αρχή τους Γερμανούς να απαιτούν την παρουσία του. Το ΔΝΤ είναι ο "αποποιήσιμος" κακός της υπόθεσης. Λέει αυτά που δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν τολμούν να πουν. Το ΔΝΤ όμως έχει ως πάγια θέση ότι το ελληνικο χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Αυτό λοιπόν που έκανε προχθές ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη και πνευματικός πατέρας των δύο πρώτων Μνημονίων δεν ήταν τίποτε άλλο από την επισημοποίηση και δικαιολόγηση, κατά κάποιον τρόπο, της επιλογής του Ταμείου να μην μπει στο δανειακό πρόγραμμα. Ο κ. Τόμσεν απευθύνεται στην υπόλοιπη τρόικα και "προτείνει" δύο οπτικές που γνωρίζει ότι οι άλλοι δεν μπορούν να αποδεχθούν.
Η μία οπτική είναι ότι χρειάζονται μέτρα της τάξης των 9 δισ., δηλαδή ένα ακόμα Μνημόνιο μέσα στο Μνημόνιο, κάτι που ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε η Αθήνα δέχονται. Και συμπληρώνει λέγοντας κάτι που υπονόησε και η κ. Λαγκάρντ πρόσφατα, ότι δηλαδή, εάν δεν επιβληθεί στην Ελλάδα μια βαθιά δωδέκατη περικοπή συντάξεων, οι Ευρωπαίοι θα είναι αναγκασμένοι να μειώσουν περισσότερο το ελληνικό χρέος προκειμένου να είναι βιώσιμο. Η διάσταση λοιπόν ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι πλέον επίσημη και επιβεβαιώνει την κυβέρνηση, που μιλάει για ασυμφωνία των θεσμών η οποία επιβαρύνει την Ελλάδα, χωρίς η ίδια να ευθύνεται ή να μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό.
Η συζήτηση όμως αυτή δεν γίνεται εν κενώ, αλλά με την Ευρώπη να κλυδωνίζεται με αφορμή το προσφυγικό και με μια νέα παγκόσμια όξυνση της οικονομικής κρίσης σε εξέλιξη...



avgi.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου