Κυριακή, Φεβρουαρίου 14, 2016

INFOGRAPHIC-Η Τουρκία αγνοεί την "παύση εχθροπραξιών" και βομβαρδίζει τη Συρία!


- Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις της βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού, κοντά στην πόλη Αζάζ, και στη βόρεια επαρχία, Λαττάκεια
- Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν: Συμφώνησαν σε ενίσχυση της συνεργασίας τους
- ΗΠΑ: Προτρέψαμε την Τουρκία να σταματήσει
- Σαουδάραβας ανώτατος αξιωματικός ...επιβεβαιώνει: Αναπτύξαμε μαχητικά σε τουρκική βάση
- Δείτε αναλυτικό INFOGRAPHIC με όλα τα στοιχεία για τον τουρκικό στρατό

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσία για "παύση των εχθροπραξιών" στη Συρία, η Τουρκία περιπλέκει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς ένοπλες δυνάμεις της βομβάρδισαν το Σάββατο θέσεις του συριακού στρατού, κοντά στην πόλη Αζάζ, και στη βόρεια επαρχία, Λαττάκεια.

Όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Reuters, ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία.

Το τηλεφώνημα γίνεται ενώ στη Διάσκεψη του Μονάχου κυριάρχησαν σχεδόν ψυχροπολεμικοί τόνοι μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Τη σύγκλιση της Παρασκευής για -αβέβαιης ακόμη τύχης- επιδίωξη παύσης εχθροπραξιών είχαν ακολουθήσει οι σκληροί τόνοι ειδικά στην ομιλία του ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο βήμα της Διάσκεψης, ο οποίος είδε «Δύση και Μόσχα να έχουν ολισθήσει σε νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Όπως ανέφερε το Κρεμλίνο το πρωί της Κυριακής, οι δύο πρόεδροι "συζήτησαν το θέμα της Συρίας και αξιολόγησαν θετικά τις συνομιλίες στο Μόναχο για το ζήτημα".

Ομπάμα και Πούτιν, ανέφερε η ρωσική πλευρά, "συμφώνησαν σε ενίσχυση της συνεργασίας για την εφαρμογή" των όσων συμφωνήθηκαν στο Μόναχο, όπως και "κάλεσαν για επαφές μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας στη μάχη εναντίον της ISIS".

Ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, διαμήνυσε στον Ομπάμα την "ανάγκη να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο ενάντια της τρομοκρατίας". Στη συνομιλία συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα της Ουκρανίας και της συμφωνίας του Μινσκ.

Οι βομβαρδισμοί
"Συμφώνως με τους κανόνες εμπλοκής", οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους του PYD (κουρδικό κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) κοντά στην πόλη Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπιού, είπε μια στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο Ανατολή. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε επίσης σε πυρά των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή του Χατάι, στη νότια Τουρκία.

Η συριακή πόλη Αζάζ απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Χαλεπιού και βρίσκεται πάνω στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν χθες στόχους των Κούρδων της Συρίας στην επαρχία του Χαλεπιού και σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Ανατολή, οι ένοπλες δυνάμεις προέβησαν σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις, πλήττοντας στόχους του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) αλλά και στόχους του συριακού καθεστώτος.

Όπως ανέφερε στρατιωτική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού στη βόρεια επαρχία Λαττάκεια, .

"Το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ σε θέσεις του συριακού στρατού στη λοφώδη περιοχή Άλια. Αρκετές βόμβες έχουν εκτοξευτεί από την τουρκική επικράτεια", ανέφερε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου απαιτώντας να αποσυρθούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή που κατέλαβε πρόσφατα, κοντά στα τουρκικά σύνορα. "Θα ανταποδίδουμε κάθε βήμα" των YPG, είπε στους δημοσιογράφους.

ΗΠΑ σε Τουρκία: Σταματήστε τους βομβαρδισμούς
Μετά την είδηση για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς η Ουάσινγκτον προέτρεψε την Άγκυρα να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας αλλά και εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στη βόρεια Συρία.

«Πιέσαμε τους Κούρδους της Συρίας και τις άλλες δυνάμεις που συνδέονται με το PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να μην επωφεληθούν από την σύγχυση για να καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε επίσης πληροφορίες αναφορικά με πυρά πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και προτρέψαμε την Τουρκία να τα σταματήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Ανώτατος αξιωματικός επιβεβαιώνει: Η Σαουδική Αραβία ανέπτυξε μαχητικά σε τουρκική βάση
Σήμερα, επιβεβαιώνεται από το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya και Σαουδάραβα ανώτατο αξιωματικό πως τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση της Τουρκίας Ιντσιρλίκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο Ταξίαρχος Αχμέντ Ασίρι, σύμφωνα με το al-Arabiya, σημειώνει πως ο αριθμός των αεροσκαφών που θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία θα εξαρτηθεί από τους "στόχους που θα θέσει ο συνασπισμός".

Παράλληλα ο Σαουδάραβας αξιωματικός τόνισε πως η δύναμη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας δεν περιλαμβάνει χερσαία στρατεύματα. "Η ανάπτυξη σαουδαραβικών πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν είναι μέρος καμίας διμερούς συμφωνίας, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια στην τρομοκρατία του διεθνούς συνασπισμού", υπογράμμισε ο Ασίρι.

Τουρκία: Αυτή είναι η δύναμη του Στρατού της - INFOGRAPHIC

358 στρατηγούς, ναυάρχους και πτεράρχους διαθέτει η Τουρκία, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελίου της, για τη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Η αύξηση κατά 13 των ανωτάτων αξιωματικών, έγινε σε στρατό, αεροπορία και ναυτικό.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα το σύνολο του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας είναι 633056 άτομα. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνεται και η στρατοχωροφυλακή και η τουρκική ακτοφυλακή καθώς είναι στρατιωτικά σώματα και διοικούνται από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Δείτε στο Infographic του Onalert.gr αναλυτικά τους αριθμούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.



Επιμέλεια: ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου