Τρίτη, Μαΐου 03, 2016

Διεθνές συνέδριο για τον Καζαντζάκη στην Αλγερία


Διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Μεσόγειος» θα πραγματοποιηθεί στην Αλγερία το 2017, οπότε...
και συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο του Ελληνα συγγραφέα.

Αυτό αποφασίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα στο Αλγέρι η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), με τη συνδρομή της πρεσβείας Ελλάδας και του εκεί Γαλλικού Ινστιτούτου.

Γαλλόφωνοι πρέσβεις της Ελβετίας, του Ισημερινού, του Καναδά, της Κολομβίας, της Κροατίας, της Χιλής, Αλγερινοί διανοούμενοι, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί δημοσιογράφοι , φοιτητές παρακολούθησαν τη διάλεξη του πρόεδρου της ΔΕΦΝΚ Γιώργου Στασινάκη με θέμα «Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με την Γαλλία και με τον αραβικό κόσμο».

Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν έναν άλλο Καζαντζάκη, ένα συγγραφέα κοσμοπολίτη, πάντα επίκαιρο, σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η συζήτηση που ακολούθησε, έδωσε τη δυνατότητα να εξεταστούν σε βάθος πολλές όψεις του απέραντου έργου του: η πνευματικότητα, η λογοτεχνική δημιουργία, η πολιτική, οι σχέσεις του Καζαντζάκη με το αραβικό και μη αραβικό Ισλάμ και το σουφισμό, η Κρήτη, ο μεσογειακός κόσμος.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποδοχή που του επιφύλαξε το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Γιώργος Στασινάκης πρόσφερε στο Ίδρυμα, έξι μυθιστορήματα και ένα ταξιδιωτικό του Καζαντζάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου