Κυριακή, Μαΐου 29, 2016

Τα «κλικ» ενός ξεριζωμού...

Ενα βαθύ τραύμα της σύγχρονης ιστορίας, το εξελισσόμενο προσφυγικό δράμα στο ευρασιατικό σταυροδρόμι...
όπως το αποτύπωσε ο φακός 26 επαγγελματιών φωτογράφων, παρουσιάζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση με τίτλο «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές/Αγνωστες Οδύσσειες» περιλαμβάνει περισσότερα από 160 έργα 26 φωτογράφων, από τους οποίους οι 24 είναι ενεργοί φωτορεπόρτερ, που αποτύπωσαν με το ιδιαίτερο βλέμμα τους τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια, η οποία ξεκίνησε στην ταραγμένη γη άλλων χωρών για να μεταφερθεί στην ελληνική επικράτεια. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 31 Μαΐου και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι).

«Εχω βρεθεί μπροστά σε δυνατές στιγμές που δεν κατάφερα να φωτογραφίσω. Συμβαίνει κάποιες φορές να χάνουμε φωτογραφίες, επειδή είναι έντονα όσα συμβαίνουν γύρω μας», λέει στο «Εθνος» ο φωτογράφος Αντώνης Πασβάντης, ο οποίος συμμετέχει με πέντε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Ειδομένη και τη σειρά «Η βοή της Ειδομένης».

Η ιστορία ενός ανηλίκου

Ο ίδιος θυμάται έντονα την ιστορία του ανήλικου Αφγανού, Σαφί Χαμπίμπ, τον οποίο συνάντησε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε έναν δρόμο στη Λέσβο, βαριά άρρωστο. «Ζήτησα βοήθεια από εκπροσώπους ΜΚΟ, ξαναβρήκα το παιδί στο επόμενο ταξίδι μου να είναι στο νοσοκομείο και πολύ καιρό αργότερα έμαθα ότι έφυγε για τη Γερμανία, για να νοσηλευτεί εκεί σε εξειδικευμένο κέντρο. Σκέφτομαι συνέχεια αυτό το παιδί, από το οποίο έχω μόνο μία φωτογραφία», συμπληρώνει ο Αντ. Πασβάντης.

Ενας εκ των επιμελητών της έκθεσης, ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, εξηγεί ότι στόχος είναι να αναδειχθούν αφενός ζητήματα του Προσφυγικού τα τελευταία τουλάχιστον οκτώ χρόνια και αφετέρου η σύγχρονη γενιά των φωτορεπόρτερ πλάι στους παλαιότερους.

«Η λέξη προσφυγιά κρύβει ξερίζωμα, βαθιά οδύνη. Η μετανάστευση συνιστά συχνά λιγότερο βίαιη διαδικασία. Η διαφορά τους καθίσταται επισφαλής όταν εγείρεται το αναφαίρετο δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή, ασφαλή ζωή», δηλώνει ο κ. Παπαϊωάννου και προσθέτει: «Οι φωτογράφοι βυθίζονται από απόσταση αναπνοής στη δίνη των γεγονότων, εμπλέκονται ενίοτε στενά με το υποκείμενο της απεικόνισης, ξεδιπλώνουν τις συνέπειες της πολιτικής στους τσακισμένους ανθρώπους, εικονίζουν την απόγνωση όσων κοιμούνται εκτεθειμένοι σε ξένη γη. Παράλληλα, βιώνουν τις τραγικές απώλειες, εικονίζουν ζωές που την εποχή της αστραπιαίας ταχύτητας εγκλωβίζονται αδιέξοδα απέναντι σε κάθε λογής φράχτες, κουλουριάζονται στην άκρη του δρόμου ως αξεδιάλυτες εκκρεμότητες».

Στην έκθεση συμμετέχουν γνωστοί φωτορεπόρτερ και φωτογράφοι, ανάμεσά τους οι Γ. Μπεχράκης, Α. Μεσσήνης, Αλ. Αβραμίδης, Γ. Κατσάγγελος, Γ. Παπανίκος, Γ. Κολεσίδης, Δ. Τοσίδης κ.ά.

«Οσο και αν προσπαθούμε να αποστασιοποιούμαστε από τα γεγονότα, κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο κλάμα ενός παιδιού, στον πόνο μιας μάνας που βγάζει τα παιδιά της από τη θάλασσα, στην αγωνία του πατέρα για το αβέβαιο αύριο. Αυτό το διάστημα ζήσαμε και ζούμε πολύ δυνατές στιγμές με επίκεντρο τον άνθρωπο», λέει στο «Εθνος» ο Θανάσης Σταυράκης, φωτορεπόρτερ στο Associated Press...

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου