Τετάρτη, Μαΐου 04, 2016

Η στρατηγική τετραετίας...



Όταν το επιτελείο του πρωθυπουργού χάραζε το περασμένο φθινόπωρο – αμέσως μετά την εκλογική νίκη του Σεπτεμβρίου – τη στρατηγική της τετραετίας, γνώριζε ότι...
η πρώτη αξιολόγηση θα αποτελέσει πραγματικό «Γολγοθά» για την κοινωνία, αλλά και για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ.

Πίστευε όμως ότι, αμέσως μόλις μπουν οι υπογραφές, η κυβέρνηση – παρά τον βαρύ λογαριασμό των μέτρων – θα μπορούσε να βγει στο... ξέφωτο και ουσιαστικά να έχει μια τριετία στη διάθεσή της για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλά και λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων από τα μνημονιακά μέτρα. Αυτός ο σχεδιασμός φαίνεται τώρα να ανατρέπεται.

Είτε η κυβέρνηση υποχρεωθεί να ψηφίσει προληπτικά μέτρα είτε όχι – η συμβιβαστική πρόταση βρίσκεται ήδη από την περασμένη Δευτέρα πάνω στο τραπέζι, αλλά προς το παρόν δεν γίνεται αποδεκτή από τους δανειστές, με αποτέλεσμα την αναβολή του Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης – το «φάντασμα» των νέων περικοπών θα εξακολουθήσει να πλανάται ουσιαστικά μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Ο... καθαρός πολιτικός ουρανός που ονειρευόταν η κυβέρνηση για την εποχή μετά την πρώτη αξιολόγηση δεν θα υπάρξει. Όποια λοιπόν και αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη ζημιά. Το οικονομικό επιτελείο θα υποχρεωθεί, ενώ θα ξεδιπλώνονται τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ ροκανίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα, να κρατάει σφιχτά τα... λουριά της οικονομικής πολιτικής μόνο και μόνο για να αποφύγει την επιβολή ακόμη πιο σκληρών πρόσθετων μέτρων.

Μπορεί αυτά τα πρόσθετα μέτρα να μην τα κατονομάσει κανείς ή να τα κατονομάσει μερικώς. Όλοι όμως θα γνωρίζουν ότι οι πιθανές μελλοντικές περικοπές θα αφορούν πλέον σχεδόν αποκλειστικά μισθούς και συντάξεις...

topontiki.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου