Τρίτη, Μαΐου 31, 2016

Νέο πρόγραμμα «κινητικότητας» στο Δημόσιο: Πώς θα γίνονται οι μετατάξεις-αποσπάσεις

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΡΥΘΜΙΣΗ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την «κινητικότητα» στο Δημόσιο και εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει θεσμοθετηθεί.

Το σχέδιο, τα στοιχεία του οποίου...
παρουσιάζει το «Εθνος», προβλέπει ενιαίο σύστημα κινητικότητας, με βασική καινοτομία τη δυνατότητα κάθε υπαλλήλου υπουργείου, ΝΠΔΔ, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δήμου ή Περιφέρειας να έχει πρόσβαση στο σύνολο των θέσεων, οι οποίες θα καλύπτονται από το πρόγραμμα.

Οι παράμετροι του νέου συστήματος
Οι κύριοι άξονες του νέου συστήματος είναι οι εξής:
Το πρόγραμμα κινητικότητας θα είανι συνεχές αλλά για πρακτικούς λόγους θα εφαρμόζεται σε τρεις κύκλους ανά έτος (Φεβρουάριο, Ιούνιο, Οκτώβριο)
Η κινητικότητα θα αφορά αποκλειστικά την κάλυψη κενή οργανικής θέσης ορισμένου κλάδου (μετάταξη) και θα έχει αμιγώς εθελούσιο χαρακτήρα. Προτείνεται χρονικό διάστημα ενός έτους ως προστάδιο της μετάταξης, στο τέλος του οποίου θα οριστικοποιείται η τοποθέτηση στο νέο φορέα.
Η κινητικότητα εντός του ίδιου φορέα μπορεί να έχει τη μορφή απόσπασης (προσωρινή μετακίνηση) εάν υπάρχουν κενές θέσεις που δεν είναι δυνατή η άμεση κάλυψή τους και σε περίπτωση σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών.
Θα παρέχονται κίνητρα (μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, δυνατότητα επιλογής υπηρεσίας ύστερα από τρία χρόνια και μοριοδότηση σε διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων) για κάλυψη θέσεων σε παραμεθόριες περιοχές και νησιά.
Θα υπάρχει η υποχρέωση παραμονής σε μία θέση έπειτα από διορισμό ή μετάταξη για ορισμένο χρονικό διάστημα (προτείνεται η τριετία), ενώ θα προβλεφθεί ενιαίος καθορισμός ειδικών απαγορεύσεων για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού (π.χ. νοσηλευτικό), ώστε να μην ανακύπτουν παρερμηνείες στη σχετική νομοθεσία.
Οι διαδικασίες μετάταξης ή απόσπασης θα είναι απλουστεύμενες για την κινητικότητα μεταξύ ομοειδών φορέων και θα διενεργούνται από τους εποπτεύοντες φορείς.

Καθοριστικό ρόλο στο νέο σύστημα «κινητικότητας», που προωθεί το ΥΠΕΣΔΑ, θα έχει και το ΑΣΕΠ, για την επιλογή των επιτυχόντων από όσους έχουν υποβάλει αίτηση, οι οποίοι θα επιλέγονται με μοριοδότηση αντικειμενικών κριτηρίων.



Πηγή: Νέο πρόγραμμα «κινητικότητας» στο Δημόσιο: Πώς θα γίνονται οι μετατάξεις-αποσπάσεις | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/269739/neo-programma-kinitikotitas-sto-dimosio-pos-tha-ginontai-oi-metataxeis-apospaseis#ixzz4ADqbpNol

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου