Σάββατο, Μαΐου 28, 2016

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Άγιο Όρος o Πούτιν - Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης


Η Μονή που θα επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος και το δώρο που θα λάβει

Μετά τις επαφές που  πραγματοποίησε την Παρασκευή στην Αθήνα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει σήμερα αρχικά για τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια για το Άγιο Όρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος, που επισκέπτεται ....
την Ελλάδα μετά από 10 χρόνια, θα επισκεφθεί την Μονή Αγίου Παντελεήμονος, με αφορμή την συμπλήρωση 1.000 χρόνων από την ίδρυσή της.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η μετάβαση στο Άγιο Όρος

Η αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα μεταβεί οδικώς από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με θωρακισμένο όχημα στην Ουρανούπολη και από εκεί με ταχύπλοο στη Δάφνη.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για τη μεταφορά του ίδιου και της συνοδείας του θα χρησιμοποιηθούν τρία ταχύπλοα σκάφη ωστόσο, ελάχιστοι θα γνωρίζουν σε ποιο από τα τρία θα επιβαίνει ο Ρώσος πρόεδρος, για ευνόητους λόγους.

Τα ταχύπλοα θα συνοδεύουν δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μεταβεί με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, μία ώρα νωρίτερα, γύρω στις 3 το μεσημέρι.

Η ώρα άφιξής του τοποθετείται μετά τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραμείνει στις Καρυές μιάμιση ώρα, ενώ στον Ναό του Πρωτάτου θα του γίνει η επίσημη υποδοχή, με προσφώνηση από τον πρωτοεπιστάτη, γέροντα Παύλο τον Λαυρεώτη.

Η ξεχωριστή εικόνα-δώρο

Θα του δοθεί, δε, ως δώρο αντίγραφο της εικόνας του Χριστού Ενθρονου, αγιογραφημένη περίπου το 1300 από τον Μανουήλ Πανσέληνο, που βρίσκεται στον Ναό του Πρωτάτου.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εικόνα, διαστάσεων 80Χ40, φιλοτεχνήθηκε από Αγιορείτες μοναχούς στις Καρυές.

Μετά την υποδοχή, ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί στον Aγιο Παντελεήμονα, όπου θα τον υποδεχθεί ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας, ενώ συνολικά η επίσκεψή του στην Αθωνική πολιτεία αναμένεται να διαρκέσει 3-4 ώρες.

Η επιβλητική ιστορία της Μονής

Το μοναστήρι που θα επισκεφθεί αύριο ο Ρώσος πρόεδρος είναι ένα τεράστιο και επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα. Η μονή ιδρύθηκε στη θέση αυτή το 1765. Το παλιότερο κτηριακό συγκρότημα, όμως, ανάγεται στον 11ο αι. Τη μονή αυτή άρχισαν να επιλέγουν από το 1840 πολλοί Ρώσοι μοναχοί, με αποτέλεσμα στα τέλη του 19ου αι. να ξεπερνούν τα 1000 άτομα. Μάλιστα από το 1875 μπορούσαν να εκλέγουν Ρώσο ηγούμενο.

Με τις γενναίες χορηγίες των Ρώσων τσάρων και του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Σκαρλάτου Καλιμαύχη, χτίστηκε το τεράστιο κτιριακό συγκρότημα, τα πολλά και μεγάλα παρεκκλήσια και όλα στολίστηκαν με χρυσάφι και ασήμι.

Όμως η πτώση της τσαρικής Ρωσίας οδήγησε τη μονή σε παρακμή. Τα τελευταία χρόνια η μονή άρχισε και πάλι να γίνεται δημοφιλής μεταξύ νέων μοναχών από τη Ρωσία και τις άλλες ρωσόφωνες χώρες. Επίσης η μονή ανέκτησε μέρος της λάμψης της ύστερα από την ανακαίνιση των περισσοτέρων κτιρίων της.

Ολα τα οικοδομήματα αποτελούν δείγματα της ρωσικής αρχιτεκτονικής και είναι διακοσμημένα με τοιχογραφίες της ρωσικής ζωγραφικής σχολής του 19ου αι. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. Κτίστηκε το διάστημα 1812-1821 και ακολουθεί τη μορφή και το τυπικό των αθωνικών ναών. Εκτός του κεντρικού ναού υπάρχουν τα μεγάλα παρεκκλήσια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Μητροφάνη και της Αναλήψεως του Κυρίου, το πενταόροφο οικοδόμημα των κελιών των μοναχών.

Η Τράπεζα, χτίστηκε το 1890 και τοιχογραφήθηκε το 1897. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το καθολικό, που μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα σχεδόν 1000 άτομα. Πάνω από την είσοδο της Τράπεζας είναι το καμπαναριό. Ένα επιβλητικό κτίριο με 32 καμπάνες. Η μεγαλύτερη βρίσκεται στον πρώτο όροφο και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Έχει διάμετρο σχεδόν 3 μέτρα, ζυγίζει 13 τόνους και όταν κτυπά ακούγεται μέχρι τον Πολύγυρο, 70 χιλιόμετρα μακριά.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μονές η Θεία Λειτουργία δεν τελείται στο καθολικό, αλλά στο παρεκκλήσι της Αγίας Σκέπης. Αυτό γίνεται διότι σύμφωνα με το Τυπικό της μονής, η Θεία Λειτουργία τελείται στο καθολικό στα ελληνικά και στα ρωσικά εκ περιτροπής, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα παρεκκλήσια μόνο στα ρωσικά.

Στη μονή σήμερα είναι εγκατεστημένη αδελφότητα δεκάδων Ρώσων μοναχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου