Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016

WSJ: Με την πρόταση του ΔΝΤ ξεκινά η μάχη για το χρέος -Μαθηματικά vs δύναμη της Γερμανίας

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Με την πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που απαιτεί να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τις πληρωμές των δανείων μέχρι το 2040, ξεκινά η μάχη στην οποία μπαίνουν τα μαθηματικά ...
του Ταμείου κόντρα στη γερμανική δύναμη.

Ετσι περιγράφει η Wall Street Journal- που αποκάλυψε την εν λόγω πρόταση του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος- την κόντρα που θα ακολουθήσει.

«Η νέα πρόταση του Ταμείου πάει πολύ πέρα από αυτά που οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας- με επικεφαλής της Γερμανία- έχουν πει ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν, για να βοηθήσουν τη χώρα να ανακτήσει τη δημοσιονομική υγεία. Η Γερμανία οδηγεί την άσκηση πίεσης προς το ΔΝΤ, προκειμένου να αμβλύνει τις απαιτήσεις της και να ξαναμπεί στο ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Ομως, οι Γερμανοί είναι σίγουροι ότι το ΔΝΤ θα «μαλακώσει» τη στάση της, αναφέρουν πηγές της Wall Street Journal, που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων. «Το Ταμείο ελέγχεται από την πλειοψηφία των μελών της- κυβερνήσεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ- που θέλουν τις επόμενες εβδομάδες μία συμφωνία που θα κρατήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την Ελλάδα όρθια. Ομως, αξιωματούχοι του Βερολίνου ξέρουν επίσης ότι θα πρέπει να προσφέρουν μεγάλες υποχωρήσεις στο ΔΝΤ και να εμπλακούν σε μία συζήτηση που έχει καθυστερήσει πολύ, για το ελληνικό χρέος, η οποία η Γερμανία επέμενε έως τώρα ότι δεν χρειάζεται», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίος ο συμβιβασμός Γερμανίας-ΔΝΤ μέχρι τον Ιούνιο, όταν και η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα, και σίγουρα έως τον Ιούλιο, η εφημερίδα αναφέρει ότι αν τελικά οι διαφορές δεν γεφυρωθούν, τότε ίσως οι Ευρωπαίοι αναγκαστούν να συνεχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Και αυτό παρότι η πάγια θέση της Ανγκελα Μέρκελ είναι πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο μόνο αν εμπλέκεται σε αυτό το Ταμείο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «πραγματικά σκληροπυρηνική» την πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος. Πολλοί στην Ευρώπη πιστεύουν ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι υπερβολικά απαισιόδοξες. Στο Βερολίνο, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η ομάδα του ΔΝΤ έχει κάνει λάθος κι άλλες φορές στις προβλέψεις της για την Ελλάδα και πιέζουν το Ταμείο να είναι λιγότερο ζοφερό. Τα στελέχη του ΔΝΤ είναι υπό ισχυρή πίεση να μην αποτελέσουν εμπόδιο στη συμφωνία, ανέφεραν πηγές από τη διαπραγμάτευση στην Wall Street Journal.

Πολλοί αξιωματούχοι στην ευρωζώνη είναι ανοιχτοί σε έναν υποβιβασμό του ΔΝΤ σε τεχνικό σύμβουλο για το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς δανεισμό, μειώνοντας την επιρροή του. Ομως, η Γερμανία επιμένει ότι το Ταμείο πρέπει να δηλώσει ότι είναι έτοιμο να ξαναμπεί στο πρόγραμμα ως δανειστής. Μόνο τότε η κυβέρνηση θα πάει στο γερμανικό κοινοβούλιο και θα ζητήσει εντολή για νέα εκταμίευση προς την Αθήνα. Αλλωστε, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, το καλοκαίρι η Μέρκελ υποσχέθηκε στην Μπούντεσταγκ ότι το Ταμείο θα ξαναμπεί στο πρόγραμμα πριν από την επόμενη δόση.

Η Καγκελάριος και πολλοί από τους βουλευτές της πιστεύουν ότι χωρίς το ΔΝΤ, η ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να επιβάλλει σκληρές δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η Κομισιόν είναι υπερβολικά επιεικής με την Ελλάδα, εκτιμά το Βερολίνο, ενώ τόσο η Φινλανδία όσο και η Ολλανδία επίσης θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Από την άλλη, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν δηλώσει δημόσια ότι η Ουάσιγκτον πιέζει τόσο το ΔΝΤ όσο και τη Γερμανία να καταλήξουν σε συμβιβασμό στο χρέος, που θα επιτρέπει την εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν επανάληψη της περσινής ελληνικής κρίσης, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εξαιτίας της άκαμπτης στάσης όλων των πλευρών.

Με δεδομένη τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ θα προτιμούσαν να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα τώρα, χωρίς το ΔΝΤ, και να συνεχίσουν τις συζητήσεις το φθινόπωρο. Ομως, μία συμφωνία για το χρέος θα γίνει πολιτικά πιο δύσκολη καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2017 για τη Γερμανία, επισημαίνουν κάποιοι. Η αποτυχία να εμπλακεί το Ταμείο τώρα θα είναι μεγάλο χτύπημα για την Μέρκελ.

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, επιτρέποντας την εκταμίευση δόσης στη συνέχεια. Κάποιοι διαπραγματευτές όμως πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Η κρίσιμη μάχη τώρα είναι μεταξύ των δανειστών. «Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά εκτός πλάνου. Αυτός είναι ένας διάλογος ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις χώρες που θέλουν πραγματικά το Ταμείο», ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Wall Street Journal.





Πηγή: WSJ: Με την πρόταση του ΔΝΤ ξεκινά η μάχη για το χρέος -Μαθηματικά vs δύναμη της Γερμανίας | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/267429/wsj-me-tin-protasi-toy-dnt-xekina-i-mahi-gia-hreos-mathimatika-vs-dynami-tis-germanias#ixzz48wbU3ANs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου