Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2016

Μια μέση οδοντόβουρτσα μπορεί να περιέχει 10 εκατομμύρια βακτήρια!


Τελικά, πόσα μικρόβια έχει η οδοντόβουρτσα και πόσο συχνά θα πρέπει να την αλλάζουμε; Ιδού οι απαντήσεις που ψάχνεις για να βελτιώσεις την υγεία σου...


Βουρτσίζεις τα δόντια σου το πρωί και το βράδυ, μπορεί και μετά τα γεύματα. Νιώθεις με αυτό τον τρόπο το στόμα σου να είναι πολύ πιο καθαρό...
για να δώσεις ένα φιλί ή να χαμογελάς με αυτοπεποίθηση.

Όμως, αν είσαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους, ο αριθμός των μικροβίων που κρύβονται στην οδοντόβουρτσά σου θα σε κάνει να ξανασκεφτείς τη δροσερή αναπνοή που σου προσφέρει.

Σύμφωνα με μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ της Αγγλίας, μία μέση οδοντόβουρτσα μπορεί να περιέχει 10 εκατομμύρια ή παραπάνω βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων αυτών του E. Coli (η ουσία που ζει στο έντερο μας και μπορεί να προκαλέσει ήπια διάρροια ή ακόμα και εμετό και σοβαρές κοιλιακές κράμπες, αν είναι ένα δυσάρεστο στέλεχος) και σταφυλόκοκκου (που γενικά είναι άκακος αλλά μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις).

Επίσης, σε οποιαδήποτε στιγμή, υπάρχουν 100 με 200 είδη βακτηρίων του στόματος πάνω στην οδοντόβουρτσά σου, καταλήγοντας εκεί φυσικά από το στόμα σου, στο οποίο κατοικούν.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα πράγματα που θα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε, ειδικά αν φυλάμε την οδοντόβουρτσά μας σε ένα όμορφο ποτηράκι στο νιπτήρα του μπάνιου μας.

«Αν φυλάς την οδοντόβουρτσά σου σε απόσταση μικρότερη από 1 μέτρο περίπου από τη λεκάνη της τουαλέτας, τα σταγονίδια του νερού που εκτοξεύονται από αυτήν, μόλις τραβάς το καζανάκι, “ψεκάζονται” στην ατμόσφαιρα και έπειτα στέκονται πάνω σε επιφάνειες όλου του μπάνιου και πάνω στην οδοντόβουρτσά σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βουρτσίζεις τα δόντια σου με αυτά που πίστευες ότι τράβηξε το καζανάκι κάτω στη λεκάνη σου», λέει ο Charles Gerba, Ph.D., καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Επίσης, αν δεν σιχαίνεσαι να μοιράζεσαι την οδοντόβουρτσα με τον φίλο σου, πρέπει να γνωρίζεις ότι τα μικρόβια που παίρνεις από αυτήν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ανταλλάσσεις όταν δίνεις ένα φιλάκι στον καλό σου.

«Βουρτσίζοντας μπορεί να δημιουργείς μικρά κοψιματάκια στο στόμα σου, και οι ιοί που δημιουργούνται από το αίμα, όπως η ηπατίτιδα Β, μεταφέρονται μετά στην οδοντόβουρτσα και μπορούν να μεταφερθούν από το ένα άτομο στο άλλο», επισημαίνει ο Gerba.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου