Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2016

Συνταγματολόγοι Βρετανίας: Aπαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση το Brexit

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ»
Μια νέα διάσταση αναφορικά με την διαδικασία που απαιτείται για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Συνταγματολόγων Βρετανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους....για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Λισαβόνας απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση και δεν μπορεί μόνος του ο εκάστοτε πρωθυπουργός να αιτηθεί το Brexit. Δηλαδή, εν προκειμένω ο Ντέιβιντ Κάμερον. Αυτό αναφέρουν στην νομική γνωμοδότηση τους, τονίζοντας ότι αυτό αναφέρει το Σύνταγμα της Βρετανίας. «Το Σύνταγμα της Βρετανίας αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο της χώρας παίρνει την απόφαση, όχι ο Πρωθυπουργός» τονίζει μεταξύ άλλων. Το επιχείρημά τους επίσης στηρίζεται στο άρθρο 50 που ορίζει ότι «πρέπει οποιαδήποτε απόσυρση από την ΕΕ να γίνει σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές».


Πρόταση μομφής κατά του Κόρμπιν

Σε ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του προέδρου του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν προχωρούν στελέχη του κόμματος, καθώς κλιμακώνεται ο εσωκομματικός πόλεμος μετά την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων να βγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με tweet της πολιτικής συντάκτριας του Guardian Aushka Asthana, μια μυστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Το BBC μεταδίδει ότι 57 βουλευτές του κόμματος έχουν ήδη υπογράψει επιστολή με την οποία ζητούν την παραίτηση του.

Πηγή φωτογραφίας: theloadstar.co.uk



Πηγή: Συνταγματολόγοι Βρετανίας: Aπαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση το Brexit | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/274767/syntagmatologoi-vretanias-apaitei-koinovoyleytiki-egkrisi-brexit#ixzz4CndgqKGV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου