Σάββατο, Ιουλίου 30, 2016

Η ώρα της...λυπητερής

Το ραντεβού με την εφορία Αγωνία για τα έσοδα - Το "στοίχημα" του οικονομικού επιτελείου


Κρίσιμος μήνας για τον προϋπολογισμό θεωρείται ο Ιούλιος, καθώς από τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των φορομέτρων που επιβλήθηκαν.... τον Ιούνιο με το αναθεωρημένο μνημόνιο.

Ο μήνας θα πρέπει να κλείσει με φορολογικά έσοδα ύψους 5,5 δισ. ευρώ προκειμένου ο προϋπολογισμός να παραμείνει εντός στόχων.

Για να συμβεί αυτό οι 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να φανούν συνεπείς και να πληρώσουν μέχρι σήμερα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της δήλωσης τους. Ο φόρος εισοδήματος που θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ. Σήμερα θα πρέπει να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία περί το 1,2 δισ. ευρώ, ώστε να πάρει ανάσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που περιμένει να δει το κατά πόσον οι φορολογούμενοι μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το μεγάλο στοίχημα είναι το κατά πόσο θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις άλλες δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ και στην αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Επίσης, πάνω από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να αποδώσουν τον ΦΠΑ ο οποίος από την 1η Ιουλίου αυξήθηκε από το 23% στο 24%. Ένας μήνας κατά τον οποίο καταργήθηκε και η έκπτωση 30% του ΦΠΑ σε επιπλέον 11 νησιά.

Αυξημένους φόρους για τα κέρδη τους πληρώνουν φέτος οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%. Μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρώσουν την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος οι επιχειρήσεις που κατέβαλαν την φορολογικής του δήλωση τον Ιούνιο, ενώ όσες υπέβαλαν την δήλωσή τους μέχρι τις 25 Ιουλίου, που έληξε η προθεσμία θα καταβάλλουν την δεύτερη δόση μέχρι το τέλος Αυγούστου καθώς η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης. Το συνολικό ποσό που θα εισπράξει φέτος το υπουργείο Οικονομικών από τις επιχειρήσεις φτάνει τα 2,9 δισ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ τα εκκαθαριστικά αναμένονται τον Αύγουστο με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Συνολικά ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε περίπου 3,3 δισ. ευρώ από τα οποία θα πρέπει να εισπραχθεί έως τον Ιανουάριο το 80%, δηλαδή τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι τα αγροτεμάχια δεν θα συνυπολογιστούν φέτος στο συμπληρωματικό φόρο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα δουν φέτος «φουσκωμένο» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Στόχος

Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να εμφανίζεται ικανοποιημένο για την εκπλήρωση των στόχων στο σκέλος των φορολογικών εσόδων στο πρώτο εξάμηνο καθώς εισπράχθηκαν επιπλέον 730 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις αλλά γνωρίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

Για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν φόροι ύψους 25 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου